Τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων πληρώνουν τον «γαλάζιο εμφύλιο» για το Αγρίνιο

agrinio nosokomeio

Τον γαλάζιο εμφύλιο που μαίνεται εδώ και αρκετό καιρό και πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις στη Βουλή, πληρώνουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων τα οποία καλούνται να μετακινήσουν δέκα γιατρούς –έξι το Πανεπιστημιακό και τέσσερις το Χατζηκώστα- προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η ΜΕΘ του Αγρινίου.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς εδώ και αρκετούς μήνες καταγγέλλει ως υπεύθυνο τον Διοικητή για την κατάρρευση του Νοσοκομείου στο Αγρίνιο και είχε απαιτήσει την απομάκρυνσή του.

Η κόντρα του με τον πρώην Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη φτάνει στα άκρα και πήρε μεγάλες διαστάσεις στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για την επιλογή διοικητών σε δημόσιους φορείς.

Αφορμή για την ανταλλαγή σοβαρών κατηγοριών και χαρακτηρισμών μεταξύ των δύο πρώην υπουργών Υγείας, στάθηκε όπως προαναφέρθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου (εκλογική περιφέρεια του Μ. Σαλμά) τον οποίο τον διόρισε ο Θ. Πλεύρης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην εν λόγω τοποθέτηση διοικητή νοσοκομείου είχε αναφερθεί και πάλι ο Μ. Σαλμάς στις αρχές Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι έγινε εξαιτίας της φιλίας του κ. Πλεύρη με τον εν λόγω διοικητή. Τότε ο κ. Σαλμάς κατηγορούσε τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση διάλυσης στο νοσοκομείο και το κύμα παραιτήσεων γιατρών και διοικητικών στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας.

Η νέα «γαλάζια» κόντρα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε στη Βουλή την παλαιότερη μεταξύ των δύο γαλάζιων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μία τοποθέτηση νομίζω του κ. Σαλμά για τον Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου και έχω το δημοσίευμα. “Καρφιά για τον Πλεύρη από τον κ. Σαλμά”».

Απαντώντας, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι «ο κ. Φάμελλος εγκάλεσε εμένα, καταθέτοντας και δημοσίευμα, για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου, ότι τον τοποθέτησα γιατί δήθεν ήταν φίλος μου, επειδή έτσι είχε αναφερθεί συνάδελφος βουλευτής. Σας διαβάζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα προσόντα που έχει σήμερα o διοικητής Αγρινίου: απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τριάντα χρόνια προϋπηρεσία σε ΙΑΣΩ, Ντυνάν και ασφαλιστικές εταιρείες και για επτά χρόνια δίδασκε στο μεταπτυχιακό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για δομές διοίκησης υπηρεσιών υγείας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, τολμά ο κ. Φάμελλος να έρχεται και να μιλά εδώ επικαλούμενος έναν βουλευτή που προφανώς είχε ενοχληθεί γιατί δεν μπήκε αρεστός στο νοσοκομείο».

Την παραπάνω φράση δεν άφησε αναπάντητη ο Μ. Σαλμάς και με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook κάρφωσε τα βέλη του προς τον Θ. Πλεύρη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος δεν υπηρέτησε «ποτέ ακροδεξιές θέσεις» και ότι ο πρώην υπουργός Υγείας «καταστρατήγησε διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας» για να τοποθετήσει τον φίλο του στο νοσοκομείο Αγρινίου.

«Με τον Θάνο Πλεύρη ιδεολογικά και πολιτικά δεν έχω καμία συνάφεια. Εγώ δεν υπηρέτησα ποτέ ακροδεξιές θέσεις ούτε πρόκειται. Για την θητεία του στο Υπουργείο Υγείας αρκεί να πω πόσες φόρες απολογούμαστε προεκλογικά. Αναφέρθηκε χθες στην Βουλή έμμεσα στην κριτική που του άσκησα ότι ο ανεπαρκέστατος Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου το μόνο προσόν που είχε ήταν ότι ήταν προσωπικός του φίλος όπως ο ίδιος μου είχε πει. Υποστήριξε ότι είχε πολλά θεωρητικά προσόντα» αναφέρει ο Μ. Σαλμάς και υπογραμμίζει:

«Αγαπητέ Θάνο το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν είχε ασκήσει ποτέ πριν τοποθετηθεί στο Αγρίνιο διοίκηση νοσοκομείου αλλά ότι δεν κατάλαβες ότι μετά την κρίση στην Ελλάδα υπήρξαν διαδικασίες αξιολόγησης και αξιοκρατίας (σου θυμίζω open gov) τις οποίες καταστρατήγησες. Και πολιτικές συμπεριφορές σαν τις δικές σου διορθώνει το νομοσχέδιο κατά την συζήτηση του οποίου πήρες τον λόγο».

Όλα αυτά όταν για να μείνει ανοιχτή η ΜΕΘ Αγρινίου μετακινούνται δέκα γιατροί από τα Γιάννινα κατά την διάρκεια του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ