Συνέχεια στη ρύθμιση δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

gkise-xrimataΟι τράπεζες θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, ωστόσο δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την οριζόντια διευθέτηση αυτών των δανείων.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Α. Τσίπρα, πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να μειωθεί στα 3/10 (από τα 6/10) ο μισθός που παρακρατείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων. Το ποσό που κρατείται σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4/10 του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, οι ρυθμίσεις βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών.

Ωστόσο, το υπουργείο δεν ασκεί απλώς πίεση, αλλά σε εβδομαδιαία βάση συνεργάζεται με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να εγκαθιδρυθεί και να λειτουργεί σε μια διαρκή βάση κυλιόμενη, ένας μηχανισμός διακανονισμού των δανείων. «Γιατί διαφορετικά καμία τράπεζα δεν έχει λόγο να διεκδικεί να εισπράξει από κάποιον που δεν έχει ούτε εισόδημα ούτε περιουσία» ανέφερε ο υπουργός και διευκρίνισε:

«Οι ρυθμίσεις από τις τράπεζες θα συνεχιστούν με βάση την κατάσταση των νοικοκυριών και της αγοράς, αλλά όχι με οριζόντια λύση, γιατί θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί 750.000 δάνεια. Από αυτά, τα 400.000 είναι καταναλωτικά, τα 200.000 στεγαστικά και τα 150.000 επιχειρηματικά.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένοι δικαστικοί μηχανισμοί προστασίας του δανειολήπτη που δεν έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Αν κάποιος έχει πρόβλημα, υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί να το θέσει για να τον «προστατέψουμε χωρίς δικαστήρια και έξοδα» τόνισε και συμπλήρωσε πως οι τράπεζες είναι «περιουσιακό στοιχείο του έθνους και θέλουμε να αντλήσουμε πόρους που επενδύουμε και να τις στρέψουμε προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ