Συνάντηση Επιτρόπου με τους Περιφερειάρχες

XAN

XAN«Η Ελλάδα διέρχεται το δεύτερο μισό του τούνελ και το φως αρχίζει να γίνεται πιο έντονο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, χαρακτηρίζοντας όμως «μεγάλη πρόκληση» το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα εμφανίστηκε απογοητευμένος γιατί «τα πράγματα δεν λειτούργησαν ομαλά», μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ΕπενδύσεωνΕΤΕπ με προτεραιότητα την παροχή ρευστότητας στις ΜΜΕ.

Σημείωσε μάλιστα ότι μόλις φτάσει στις Βρυξέλλες «θα κάνει μερικά τηλεφωνήματα και το πρώτο θα είναι στην ΕΤΕπ». «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε», είπε, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ολιγώρησε για το θέμα.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το Ταμείο Εγγυήσεων με τα πρώτα διαθέσιμα 150 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΤΕπ και τόνισε ότι στόχος του πολυετούς προϋπολογισμού 2014- 20 είναι η καινοτόμα και ανταγωνιστική Μικρομεσαία Επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του, ο επίτροπος έδειξε ικανοποίηση για την πορεία των 180 έργων προτεραιότητας για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευκρινίζοντας, όμως, ότι 40 από αυτά καθυστερούν και πρέπει να ολοκληρωθούν ως το 2015 για να μη χαθούν τα κονδύλια.

Συνολικά για την απορροφητικότητα, είπε ότι προηγούμαστε από τον κοινοτικό μέσο όρο (γύρω στο 45%) ποσοστά απίστευτα μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για το 2012, είπε ότι πρέπει να απορροφηθούν 3,7 δισ. από τα οποία έχουν απορροφηθεί μόνον τα 700 εκατομμύρια, εκφράζοντας, πάντως, την ελπίδα ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί, καθώς, προς το τέλος του έτους έρχονται συνήθως οι λογαριασμοί με τις βαριές πληρωμές. Πρέπει να γίνει πρόοδος σε δύο «εμβληματικά» έργα, τόνισε: Το ένα αφορά τα στερεά απόβλητα, με μεγάλο πρόβλημα τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην επαρχία, οι οποίες ακόμη και όταν κλείνουν αντικαθίστανται από νέες επίσης ανεξέλεγκτες και το δεύτερο αφορά το Κτηματολόγιο

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση πολυετές πλαίσιο 2014-20 είπε ότι αφ’ ενός θα υπάρξει Ταμείο Στήριξης των νέων Αγροτών, σημείωσε δε ότι δεν θα είναι στο επίκεντρο οι κλασικές υποδομές, αλλά οι καινοτόμες και ανταγωνιστικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας της ενέργειας.

Νωρίτερα, ο κ. Χαν συναντήθηκε με τους 13 Περιφερειάρχες, με τους οποίους ζητήσε το ζήτημα της ταχύτερης υλοποίησης του ΕΣΠΑ και τα κριτήρια χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020.

Οι Περιφερειάρχες σημείωσαν πως ότι οι Περιφέρειες έχουν έτοιμα προς υλοποίηση ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία συμφωνήθηκαν με τους τοπικούς φορείς και έχουν λάβει υπόψη τους τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε Περιφέρειας.

Ζήτησαν για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2010-2012 και όχι της περιόδου 2007-2009, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μην βοηθηθεί επαρκώς και συνεπώς να διευρυνθεί το χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Οι Περιφερειάρχες παρέδωσαν στον ευρωπαίο Επίτροπο επιστολές ενημέρωσης τόσο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των έργων που διαχειρίζονται, όσο και για τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και προσδιόρισε την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση ως έννοιες που θα καθορίσουν το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει στο έπακρο την Πολιτική Συνοχής κατά την περίοδο 2014-2020. Δήλωσε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των περιοχών τους και να επισπευστεί η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αποτελούν αυτήν την περίοδο της κρίσης την κύρια πηγή ρευστότητας στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ακόμη το ρόλο της Πολιτικής Συνοχής ως κύριο μέσο δημοσίων επενδύσεων και επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ