Αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι και υστέρηση εσόδων δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο. Ωστόσο το έλλειμμα διαμορφούμενο σε 9.145 εκατ. ευρώ κινείται εντός των αναθεωρημένων στόχων.
Αντίθετα, εκτός στόχων και σίγουρα προσδοκιών κινούνται τα έσοδα, εμφανίζοντας τρύπα 495 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους, γεγονός που το οικονομικό επιτελείο αποδίδει κυρίως στην μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ και άλλους φόρους, λόγω της ύφεσης και της μείωσης της ζήτησης.
Αυξημένες έναντι του περσινού διαστήματος, αλλά εντός στόχων εμφανίζονται και οι δαπάνες.
Την αύξηση των δαπανών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ΥΠΟΙΚ αποδίδει στις «σημαντικά υψηλότερες πληρωμές» για τόκους (σε καθαρή βάση) κατά 3.600 εκατ. ευρώ ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), για αποδόσεις στην ΕΕ κατά 112 εκατ. ευρώ, καθώς και στα αυξημένα ποσά για ασφάλιση, περίθαλψη και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα για το πρώτο τετράμηνο του έτους, διαμορφώθηκε σε 1.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.262 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αναλυτικά
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 9.145 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.726 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 11.009 εκατ. ευρώ και του στόχου του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.262 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.146 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του αντίστοιχου στόχου (16.641 εκατ. Ευρώ) κατά 495 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 14.655 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 334 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου (14.989 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
H ως άνω υστέρηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων ΦΠΑ (κατά 418 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και αφετέρου στην υστέρηση ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων, αλλά και στις εισπράξεις από το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).
Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.491 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.652 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2012 ανήλθαν στα 25.291 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.359 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου (27.650 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως το σημαντικό περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1.429 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των πρωτογενών δαπανών (924 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (127 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (328 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επίσης περιορίστηκαν κατά 929 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο (1.885 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 956 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού κατά την περίοδο του Απριλίου 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2.814 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, που –όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ- είναι αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων πληρωμών, ενδεικτικά για:
τόκους (σε καθαρή βάση) κατά 3.600 εκατ. ευρώ ως μέρος της ανταλλαγής ομολόγων (PSI),
αποδόσεις στην ΕΕ κατά 112 εκατ. ευρώ,
ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 475 εκατ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 699 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές,
επιδοτήσεις γεωργίας κατά 76 εκατ. ευρώ, και οι οποίες υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό κυρίως της μισθολογικής δαπάνης αλλά και των αποδιδόμενων εσόδων τρίτων.