Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τα αποθέματα σε ξύλσ από πέρυσι έχουν κρατήσει την ζήτηση και κατά συνέπεια τις τιμές σε σταθερά επίπεδα.
Μια εναλλακτική, που ειδικά πέρυσι έγινε ξανά της μόδας, αποτελεί η καύση ξύλων. Ειδικά στις ορεινές περιοχές της χώρας με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει τον «ανήφορο», αυτή η πηγή θέρμανσης είναι όχι μόνο δημοφιλής αλλά ζήτημα επιβίωσης για πολλά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, οι υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο χειμώνα και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες έχουν οδηγήσει σε πτώση την ζήτηση, κρατώντας τις τιμές στην χειρότερη των περιπτώσεων στις ίδιες τιμές με πέρυσι. Επιπλέον, το ενδιαφέρον είναι φυσιολογικά εξασθενημένο λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί την δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα.
Στην πλειονότητά τους, οι τιμές του κυβικού για οξιά, πεύκο και δρυ κυμαίνονται από 110-130 ευρώ, ενώ την ελιά την βρίσκουμε στα 140-150 ευρώ.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου κάποιοι έμποροι ρίχνουν τις τιμές ακόμα και σε διψήφιο νούμερο κάνοντας δώρο τα μεταφορικά για να τονώσουν τις πωλήσεις τους.
Το πέλλετ το βρίσκουμε σε μια μέση τιμή 320 ευρώ ανά τόνο, σημαντικά μειωμένο συγκριτικά με πέρυσι που κόστιζε 400 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς ωστόσο τονίζουν ότι τα καυσόξυλα ενδέχεται να «τσιμπήσουν» το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την πορεία των τιμών των καυσίμων.
Οι τιμές των καυσόξυλων ανέβηκαν αισθητά πέρυσι τον χειμώνα – έως και 40%-αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές.
Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είχε περάσει τροπολογία που προέβλεπε ότι το περιθώριο μικτού κέρδους δεν θα υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν την 1η Νοεμβρίου 2021.