Για να κάνει κάποιος ξενοδοχείο στην Αγιά όταν πάει για άδεια οικοδομής στο Καναλάκι θα πρέπει να πάει στην Ηγουμενίτσα για ΔΕΗ, στην Άρτα για Βυζαντινές αρχαιότητες και στην Πρέβεζα για δασαρχείο και ΕΟΤ στα Γιάννινα
Οι νέες επενδύσεις προβάλλονται με κάθε ευκαιρία ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση, στην οποία έχει βουλιάξει η χώρα. Με την διαφορά ότι για να επενδύσει κάποιος, πέρα από τα κονδύλια πρέπει να έχει τεράστιες αντοχές για να αντέξει στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή που μεταφέρει αναγνώστης του Epiruspost.gr από την περιοχή της Αγιάς Πάργας.
Για να κατασκευάσει κάποιος μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην Αγιά πρέπει να εκδώσει οικοδομική άδεια.
Κι από δω ξεκινά η ταλαιπωρία αλλά και η περιπέτεια ανά την Ήπειρο.
Κι αυτό γιατί για να εκδώσει την οικοδομική άδεια θα πρέπει να απευθυνθεί καταρχάς στο Δήμο Πάργας, που έχει έδρα στο Καναλάκι. Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΕΗ που βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.
Η συνέχεια δίνεται στην Άρτα, για την αδειοδότηση από την αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων.
Ακολουθεί η Πρέβεζα για αδειοδότηση από το δασαρχείο και στο τέλος τα Γιάννινα για την έγκριση από τον ΕΟΤ.
Φυσικά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μία μέρα. Ούτε σε μία βδομάδα και το πιθανότερο είναι να μην γίνονται ούτε σε ένα μήνα.
Και κυρίως δεν γίνονται χωρίς κόστος.
Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2012, η οποία αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, αλλά δεν αποφασίζει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία της.