Τρία θέματα, η δυσάρεστη ιστορία με το γαϊδουράκι στο Γραμμένο, ο δρόμος Ιωαννίνων- Κακαβιάς και το Τεχνολογικό Πάρκο, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος.
«Χωρίς καμία διάθεση να αναμοχλεύσω το θέμα, θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω υπεύθυνα τους πολίτες της Ηπείρου για το τι έχει συμβεί και καλό τον εισαγγελέα να μας καλέσει, εφόσον το επιθυμεί, να καταθέσουμε τις απόψεις μας», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.
Όπως εξήγησε, την περασμένη Πέμπτη έφτασε στα χέρια του μια επώνυμη καταγγελία προς το δήμο Ζίτσας με ημερομηνία 11 Ιουλίου, η οποία αφορούσε την καταλληλότητα των στάβλων του κατηγορούμενου για το θάνατο του ζώου.
Ο καταγγέλλων έλαβε κοινοποίηση στην προώθηση του εγγράφου προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο ενώ έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου, παρελήφθη από τον ενδιαφερόμενο την Παρασκευή και σαφέστατα μετά τις εξελίξεις.
Εντύπωση δημιούργησε στον κ. Ριζόπουλο ότι ενώ η καταγγελία εμπεριέχει πολλά ζητήματα, εντούτοις ο δήμος Ζίτσας αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα ψύλλων.
Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο η προϊσταμένη της κτηνιατρική υπηρεσίας εξήγησε στον ίδιο, στη σημερινή θεσμική επίσκεψη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ότι δεν έχει παραλάβει το έγγραφο αυτό διότι αρμόδια διεύθυνση για την αντιμετώπιση των ψύλλων είναι το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.
Απευθυνόμενος στο εν λόγω τμήμα όμως ο κ. Ριζόπουλος διαπίστωσε ότι φέτος τέτοιου είδους αιτήματα ή ενημερώσεις δεν πρωτοκολλούνται καν καθότι δεν υπάρχουν χρήματα για το πρόγραμμα καταπολέμησης ψύλλων.
«Φτάνουμε έτσι στο ερώτημα, ποιοι είναι υπεύθυνοι και δεν υπάρχουν χρήματα στο πρόγραμμα αυτό; Η απάντηση της υπαλλήλου είναι ότι τα χρήματα προκύπτουν από το κονδύλι εκτάκτων αναγκών. Είναι το κονδύλι εκείνο που καθορίζει το κόστος της Πολιτικής Προστασίας, συνεπώς για τα κονδύλια είναι ενήμερος και ο κ. Μαυρογιώργος. », τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε:
«Αν η υπηρεσία λειτουργούσε και χρηματοδοτούνταν όπως θα έπρεπε, έστω και η καταγγελία για τους ψύλλους που έφτασε στην Περιφέρεια από μια λίστα άλλων 5-6 πιθανών παραπτωμάτων θα είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους και θα είχαν διαπιστωθεί οι συνθήκες που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο στάβλο και σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη. Οι αποκαλύψεις αυτές ερμηνεύουν και τη σιωπή των πολιτικά υπεύθυνων τις πρώτες μέρες και αναδεικνύουν και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν», σύμφωνα με την καλή εκδοχή.
Ιωάννινα – Κακαβιά
Το δεύτερο θέμα που αφορά την πολιτική ευθύνη που φέρει προσωπικά ο κ. Καχριμάνης για μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την Ήπειρο και στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ριζόπουλος ήταν η σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Κακαβιά.
Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις για δημοπράτηση του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που σύμφωνα με τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» είναι αδύνατο να συμβεί.
«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση αλλά και μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη δημοπράτηση της Ιόνιας οδού. Η αλήθεια όμως είναι ότι χάσαμε δύο χρόνια με τους τσαμπουκάδες του περιφερειάρχη για να αναλάβει τις μελέτες η Περιφέρεια χωρίς τελικά να γίνει τίποτα. Οι μελέτες δεν τελείωσαν ακόμα και το υπουργείο λέει θα δημοπράτηση μέχρι τέλος του χρόνου. Πως θα γίνει αυτό; Δεν είναι απλό. Είναι στον αέρα το χρονοδιάγραμμα των μελετών. Μόνο ως προεκλογικά λόγια μπορεί να ακούγονται όλα όσα λέγονται που φτάνουν ακόμα και στο σενάριο της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ. Πως μιλάμε για δημοπράτηση αφού δεν έχουμε τη δέσμευση στο ΕΣΠΑ του ποσού ; Αποκλείεται στην παρούσα θητεία να ξεκινήσει το οτιδήποτε», είπε ο κ. Ριζόπουλος, αποδίδοντας τις αρνητικές εξελίξεις αυτές στην αστοχία της συνεργασίας του κ. Καχριμάνη με την Κυβέρνηση.
«Δυστυχώς για το συγκεκριμένο έργο θα χαθεί όλη η παρούσα θητεία. Στην καλύτερη περίπτωση το έργο θα ξεκινήσει μετά το 2026 και η ολοκλήρωση της δημοπράτησης αποκλείεται να γίνει πριν το 2024 », κατέληξε.
Τεχνολογικό Πάρκο
Τέλος, μετά και τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Πρέβεζας από τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, για την χρηματοδότηση του Τεχνολογικού Πάρκου, ο κ. Ριζόπουλος θύμισε ότι από το 2019 οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ήταν εκείνοι που εκκίνησαν τη διαδικασία εισόδου των Ιωαννίνων στην εποχή της ψηφιακής ανάπτυξης, όταν συνομίλησαν με τον τότε Γενικό Διευθυντή της P&I.
Θύμισε επίσης ότι σε εκείνη τη συζήτηση η εταιρία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να της χτίσει κανείς κανένα κτίριο αλλά να της παραχωρηθεί ένα οικόπεδο προκειμένου να στεγαστεί εκεί, ανάλογα με τις ανάγκες της.
«Πρώτος έθεσα το θέμα ένταξης μιας τεχνολογικής κοινότητας στο ταμείο ανάκαμψης, αλλά ο κ. Καχριμάνης με τις ερμηνείες του κινδυνεύει να ‘’κάψει’’ την ίδια την πρόταση που υποστηρίζει ο ίδιος και την οποία έφτασε από τα 2 στα 50 εκ. ευρώ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιχορηγεί την κατασκευή κτιρίων για εμπορική χρήση. Έτσι όπως το επικοινωνεί όμως ο κ. Καχριμάνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την πρόταση», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Στη συνέχεια και με βάση τα όσα ανέφερε ο CEO της P&I την περασμένη εβδομάδα, αναρωτήθηκε ποιος δεσμεύτηκε απέναντι του ότι θα του κατασκευάσει κτίριο, ενώ ξεκαθάρισε κάτι που φαίνεται ότι δεν μπορεί ακόμα να αντιληφτεί ο κ. Καχριμάνης, ότι δηλαδή το τεχνολογικό πάρκο μπορεί να στεγάζει μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις, τη στιγμή που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης ή οποιοσδήποτε άλλους πόρους. Η συνεισφορά του είναι κοινωνική. Η κατασκευή με τη λογική της ενοικίασης μετατρέπουν το εν λόγω έργο σε “ business real estate “.
Τέλος, σημείωσε ότι ως ο επόμενος Περιφερειάρχης, δεσμεύεται να υλοποιήσει τα δύο από τα τρία ζητήματα που έθεσε η εταιρία P&I σε πρόσφατη ημερίδα της, που θα αξιοποιηθούν οπωσδήποτε και από άλλες εταιρείες και τα οποία αφορούν το δίκτυο οπτικών ινών και τις πτήσεις από την Φρανκφούρτη στα Γιάννενα.
«Το ζήτημα σε όλα τα προηγούμενα θέματα είναι το αποτέλεσμα. Αν είχαν γίνει όσα έπρεπε τόσο με τον γάιδαρο, όσο με την Ιόνια οδό αλλά και το τεχνολογικό πάρκο, η κατάληξη θα ήταν διαφορετική. Οι εκλογές έρχονται και είμαι σίγουρος ότι θα διανύσουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο μέχρι τότε», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ριζόπουλος.