Ρεκόρ συρρίκνωσης στην κτηνοτροφία κάνει η Ήπειρος.. και δεν φταίνε μόνο οι νόμοι!

ktinotrofia pinakas

Με μία πρόχειρη ανάλυση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απέδωσε την συρρίκνωση που καταγράφει ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην περιοχή σε κάποιους νόμους του 2016 και του 2017 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Επίσης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ευθύνες έχουν υπηρεσίες και υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίοι μάλλον δεν υπακούουν στους πολιτικούς προϊσταμένους..

Πρόκειται για μία επιδερμική –είναι και αγαπημένη έκφραση του Περιφερειάρχη- αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Κι αυτό γιατί η Ήπειρος καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή γάλακτος απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα στο ίδιο διάστημα, που οι ίδιοι νόμοι ίσχυαν σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφουν αύξηση και των παραγωγών και της παραγωγής.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία στον κλάδο του πρόβειου γάλακτος, ενός πολύ δυναμικού τμήματος της κτηνοτροφίας.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • stoixeia gala

Τα στοιχεία για την πορεία της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, όπως καταγράφονται για την τελευταία τριετία, οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής μελέτης και ανάλυσης, από επιστήμονες και ειδικούς, με σκοπό να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για τον κλάδο.

Η στήριξη και ανάπτυξη ενός κλάδου δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αποσπασματικές ενέργειες και έργα, παρά μόνο με στρατηγικό σχέδιο και στόχευση..

Η Ήπειρος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διαθέτει ένα οργανωμένο κτηνοτροφικό πάρκο, δεν έχει δημιουργήσει το πάρκο αγροδιατροφής που θα συνδύαζε την πανεπιστημιακή έρευνα με την παραγωγή και το σημαντικότερο, δεν δείχνει καμία ετοιμότητα να περάσει από την παραδοσιακή κτηνοτροφία με οικογενειακά χαρακτηριστικά στη σύγχρονη των μεγάλων και οργανωμένων μονάδων.

Ο πρωτογενής τομέας ήταν και παραμένει δύσκολος για όποιον θέλει να ασχοληθεί. Αυτό που μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση είναι οι ευέλικτες αλλά και καταρτισμένες υπηρεσίες..

Προσπάθειες όπως αυτές που έγιναν από την Περιφέρεια είτε για το κασκαβάλ, είτε για το μπούτσικο, σίγουρα δεν αρκούν για να αλλάξουν την εικόνα. Και δεν αρκούν γιατί ήταν αποσπασματικές και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση..

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, όπως η ανάπτυξη του τουρισμού ή ακόμη και της υψηλής τεχνολογίας, το πρώτο που απαιτούν είναι στρατηγικό σχέδιο.. Κι αυτό δεν υπάρχει…

Προφανώς στην Κρήτη –όπου και η βαριά τουριστική βιομηχανία της χώρας- κάτι κάνουν καλύτερα από την Ήπειρο..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ