Το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας Ηπείρου έχει πάρει τον δρόμο της αντιπαροχής. Η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναζητώντας τον ιδιώτη που θα.. επενδύσει και θα αναλάβει την λειτουργία του για τα επόμενα τριάντα τουλάχιστον χρόνια.
Οι συζητήσεις για την κατασκευή του Πάρκου διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια που ήταν πολύτιμα αλλά χάθηκαν άνευ κανενός αποτελέσματος.
Οι επιδόσεις της Ηπείρου στην καινοτομία πάντως δεν είναι αξιοζήλευτες. Κι αυτό αποτυπώνεται σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη του διαγωνισμού για το Πάρκο.
Ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται στην Ήπειρο είναι Moderate Innovator/ Μέτρια Καινοτομία (Regional Innovation Scorecard, 2021).
Ως προς το συνολικό δείκτη καινοτομίας σε σύγκριση με το 2011 ανέβηκε 10 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 162η θέση μεταξύ των Περιφερειών της ΕΕ (172η το 2011), ενώ υποχώρησε δύο θέσεις σε σχέση με τις Περιφέρειες της χώρας (7η θέση το 2019 έναντι της 5ης θέσης το 2011).
Οι σχετικές με την έρευνα και καινοτομία δαπάνες στην Περιφέρεια πλησιάζουν τον εθνικό μέσο όρο, επίδοση που οφείλεται κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι αρκετά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο αν και παρατηρείται σημαντική αύξηση του δείκτη στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο μετά το 2008.
Όσον αφορά τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά εκατ. κατοίκους, η Ήπειρος κατέχει την 9η θέση στη χώρα, η οποία είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μ.ο. (21%). Επιπλέον, ο δείκτης επιδεινώθηκε κατά την περίοδο της κρίσης (2008-15) παρουσιάζοντας μείωση 5,2%. (ΟΟΣΑ 2020).