Σε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, κατέληξε η ΠΕΔ Ηπείρου, ύστερα από μία μακρά συνεδρίαση υπό το βάρος των νέων μέτρων που καλούνται να σηκώσουν οι αυτοδιοικητικοί.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς κοινή διαπίστωση πως με τα νέα μέτρα οι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.
Η ΠΕΔ Ηπείρου με το ομόφωνο ψήφισμά της λέει κάθετα όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ζητά την αξιολόγηση του προσωπικού προς μετάταξη, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, λέει όχι στη μεταβίβαση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας χωρίς αντιστοιχία προσωπικού και πόρων και ζητά την άμεση σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς εφαρμογή της απόφασης του Αυγούστου για καθολική παραίτηση των αιρετών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν πολλές απόψεις και τοποθετήσεις, οι οποίες ανέδειξαν τα καίρια προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Αυτοδιοίκηση ενώ από πολλούς αιρετούς της Ηπείρου εκτοξεύτηκαν ευθείες βολές προς την ΚΕΔΕ, καθώς όπως τονίστηκε, ενδιαφέρεται μόνο για το λεκανοπέδιο Αττικής.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο με συνεχείς περικοπές πόρων και τόνισε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι δήμοι είναι αδύνατο να αντέξουν άλλο.
«Θέτουν τώρα θέμα απολύσεων προσωπικού αλλά και παρατηρητήριο για τα οικονομικά των ΟΤΑ. Ο κάθε Δήμος δηλαδή θα είναι υπό επιτροπεία. Δεν ζητήσαμε παράλογα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να δεχόμαστε μόνο εντολές. Ας βάλουν έναν καλό διευθυντή να διοικεί το Δήμο», τόνισε χαρακτηριστικό ο κ. Παπαλέξης.
Σε πολύ υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση της Δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραίμη. «Βαλόμαστε επί δύο χρόνια. Κάθε μέρα αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε ακόμη. Δεν είμαστε απλοί διαχειριστές. Αν αυτό θέλουν τότε οι Δήμοι μας μπορούν να δουλέψουν και χωρίς εμάς», τόνισε η κ. Μπραίμη.
Την κάθετη αντίθεσή του στις απολύσεις του προσωπικού εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. «Η εγκύκλιος και η νομοθετική πράξη που έγινε βάζει προς διερεύνηση τον αριθμό των προς απόλυση εργαζομένων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι», σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, καυτηρίασε τη στάση που έχει επιδείξει η ΚΕΔΕ. «Το Υπουργείο έχει γραμμένη την ΚΕΔΕ, η οποία με τη στάση της μέχρι σήμερα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Πολύ λίγη αποδείχθηκε και στο έκτακτο συνέδριο του Αυγούστου. Σήμερα τα όρια εξαντλούνται και πραγματικά δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.
Αποφασισμένος να κλείσει το δημαρχείο και να πάει στο σπίτι του δήλωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος. «Δεν γνωρίζω πόσοι από σας θα αντέξετε να ολοκληρώσετε τη θητεία. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση, θα προτιμήσω να πάω στο σπίτι μου. Η πρότασή μου είναι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις όλοι οι αιρετοί», υπογράμμισε.
«Μας έχουν μετατρέψει σε απλούς διαχειριστές. Αισθάνομαι ως τμηματάρχης β’. Δεν έχουμε άλλη λύση πλην της παραίτησης. Ψηφίζονται μέτρα που ούτε οι βουλευτές που θα ψήφισαν δεν τα πήραν χαμπάρι και ζητούν από μας να τα εφαρμόσουμε… Δεν πάει άλλο», τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
«Η απαξίωση έφτασε στα κατώτατα επίπεδα. Σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα, όπως οι Επιτροπές και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι απαιτήσεις μας είναι πολύ συμβατές με τις συνθήκες που περνά η χώρα. Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα, δεν μπορεί να προσφέρει θετικές υπηρεσίες πέραν των τριών μεγάλων δήμων της χώρας. Βάζουν οικονομικούς επιτηρητές. Ποιοι θα μας επιτηρούν; Οι χρεωκοπημένοι;» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης.
Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Βασίλης Μασσαλάς, κατέθεσε τον προσωπικό του προβληματισμό σημειώνοντας ότι από τον ιδιωτικό τομέα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά στο δημόσιο ούτε μία, και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου όσοι είναι προς απόλυση, είναι ουσιαστικά αυτοί που είχαν μπει εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών. Διευκρίνισε πάντως πως πρόκειται για έναν προσωπικό του προβληματισμό και βέβαια στήριξε την τελική απόφαση της ΠΕΔ.