Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

YGEIA_PSΓράφει Νίκος Μπιλανάκης

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια, έτσι και φέτος στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρας Ψυχικής Υγείας, που φέτος έχει ως θέμα την κατάθλιψη («Κατάθλιψη: Μία Παγκόσμια Κρίση») ένα θέμα πολύ επίκαιρο και σχετιζόμενο με την τρέχουσα πολυδιάστατη κρίση που μαστίζει την Ν. Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Η Κατάθλιψη μπορεί να προσβάλλει τον οποιοδήποτε, όντας μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, συχνά συνυπάρχοντας με άλλες σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η Μονοπολική Κατάθλιψη θεωρούταν για το 2004 τρίτη αιτία της συνολικής επιβάρυνσης της υγείας, με πρόβλεψη να μετατραπεί σε πρώτη ως το 2030. Παρ’ όλη τη σοβαρότητα της, η Κατάθλιψη αποτελεί μια θεραπεύσιμη ασθένεια και η πλήρης ανάρρωση από αυτήν θεωρείται δυνατή.

Και αν οι φτωχές χώρες έχουν ανάγκη αυξημένης ευαισθητοποίησης αλλά και αυξημένων πόρων για την αντιμετώπιση της Κατάθλιψης, οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζοντας την παρούσα οικονομική κρίση, οδηγηθήκαν σε αυξημένη ανεργία, αυξημένα χρέη και αυξημένη ανασφάλεια που με τη σειρά τους οδήγησαν σε αυξημένους δείκτες εμφάνισης της Κατάθλιψης ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η συσχέτιση ανεργίας και ψυχοπαθολογίας, ιδιαίτερα με τη κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες, επιβάλλει την δημιουργία προγραμμάτων που να οδηγούν τον πληθυσμό στην επανένταξη του στην εργασία, την στήριξη των οικογενειών εκείνων που βιώνουν την ανεργία και την φτώχεια, την ανάπτυξη διαθέσιμων για αυτούς υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων, και τέλος την διεύρυνση, και όχι την μείωση, του κράτους πρόνοιας. Εξ άλλου είναι γνωστό από σχετικές μελέτες ότι όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., κάθε 100$/άτομο που δαπανώνται σε τέτοια προγράμματα, μειώνουν το αποτέλεσμα της ανεργίας στον δείκτη αυτοκτονιών κατά 0,2%.

Ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2012 αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των κυβερνήσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την Κατάθλιψη, την τόσο διαδεδομένη νόσο που προσβάλει τα άτομα, τους συντρόφους τους και τις οικογένειες τους.

Ανάμεσα στις δράσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την Κατάθλιψη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συγκαταλέγει: την υιοθέτηση προγραμμάτων μείωσης του χρέους, την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας προσανατολισμένες στην κοινότητα, την προώθηση της γνώσης ότι η επένδυση στη ψυχική υγεία έχει οικονομικά οφέλη, την πρώιμη αναγνώριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας (ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται η κατάχρηση αλκοόλ και η αυτοκτονικότητα), την αντιμετώπιση του στίγματος της ψυχικής ασθένειας, τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης των μονάδων ψυχικής υγείας και σύνδεσης της με την χρηματοδότηση τους.

– Ο Ν. Μπιλανάκης είναι Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΓΝ Άρτας και Πρόεδρος Τομέα Ψυχικής Υγείας Άρτας-Πρέβεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ