Ορεινός τουρισμός και ορεινή διάσωση.. Χρειάζονται κανόνες και θεσμικό πλαίσιο

faragi vikos

Ο ορεινός τουρισμός είναι από τους ανερχόμενους κλάδους στην Ήπειρο. Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί, Απάτητα Βουνά..

Ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια, αυτό του Βίκου, χαράδρες, ποτάμια..

Ένα σκηνικό ιδανικό για επισκέψεις όλο το χρόνο..

Εδώ και αρκετούς μήνες, με αφορμή τον θάνατο του Ερμή στα Τζουμέρκα, έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ορεινή διάσωση. Η πολιτεία επεξεργάζεται το πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει άμεσα και εφόσον λειτουργήσει θα στηρίζεται όχι σε μηχανισμό που θα δημιουργήσει το κράτος αλλά σε μισθωμένο.

Είναι γεγονός ότι απαιτείται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την ορεινή διάσωση, καθώς η χώρα έχει αποφασίσει να ποντάρει και στον ορεινό και χειμερινό τουρισμό. Είναι απαραίτητο να δημιουργούν οι συνθήκες και να υπάρχουν τα μέσα για την παροχή βοήθειας και την διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Παράλληλα είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες και ξεκάθαρο πλαίσιο και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε βουνά, φαράγγια, ποτάμια και χαράδρες.

Ειδικά στην Ήπειρο όπου υπάρχουν θεσμοθετημένοι εθνικοί δρυμοί και εθνικά πάρκα.

Δεν είναι ανάγκη να αναζητηθούν παραδείγματα από το εξωτερικό… Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη.

Η είσοδος στα φαράγγι της Σαμαριάς γίνεται από συγκεκριμένα σημεία, υπάρχει εισιτήριο, καθορισμένες διαδρομές και κυρίως καθορισμένες ώρες επίσκεψης.

Στην περίπτωση της Ηπείρου κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε για τη χαράδρα του Βίκου αλλά ούτε και για άλλους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.

Έτσι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού κλήθηκε ουκ ολίγες φορές ομάδες της ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν κουρασμένους πεζοπόρους, διψασμένους τουρίστες ή ξένους που έχασαν το μονοπάτι.

Όσο ο τουρισμός αναπτύσσεται τόσο θα πυκνώνουν και οι περιπτώσεις αυτές, αναφέρουν όσοι ασχολούνται με τον κλάδο..

Το ζητούμενο δεν είναι να κηρυχθεί ένας ακόμη «εμφύλιος» μεταξύ όσων έχουν χόμπι τις ορεινές δραστηριότητες και όσων τις θεωρούν πολυτέλεια ή υπερβολή.. Το ζητούμενο για μία χώρα που θέλει να αναπτύξει τον ορεινό τουρισμό είναι να το πράξει με κανόνες, με συγκεκριμένο και σαφές μοντέλο και παράλληλα να μεριμνήσει για τις υποδομές που απαιτούνται ώστε να είναι συνεπές απέναντι στους  πολίτες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ