Οι καβαλάρηδες τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο..

agios georgios

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άγιος Γεώργιος σε εκκλησίες και παρεκκλήσια της Ηπείρου. Και με την τήρηση του εθίμου σε πολλές περιοχές που θέλει την μεταφορά και την λιτανεία της εικόνας να την κάνουν καβαλάρηδες..

Από το Καρβουνάρι ως τα Σύβοτα και τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας.

Ο Άγιος Γεώργιος που ονομάζεται και Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος είναι από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Ο Άγιος Γεώργιος, όπως και στο Βυζάντιο, έγινε ο προστάτης και Τροπαιοφόρος άγιος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους. Έτσι, στην εικόνα του δράκου είδαν τον Τούρκο κατακτητή, που σκοτώνεται από τον Άγιο. Η απεικόνισή του αυτή εμφανίζεται στην αγιογραφία από τον 12ο αιώνα και μετά.

Η γιορτή του είναι κινητή.. Είτε όμως στις 23 Απριλίου, είτε την δεύτερη μέρα του Πάσχα, τιμάται με μεγαλοπρέπεια και με πανηγύρια σε εκκλησίες και ξωκλήσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ