Ο Καθηγητής Χ. Χαρίσης στο Epiruspost: Ο καρκίνος του μαστού νικιέται, μεγάλη η πρόοδος στις θεραπείες

xarisis karkinos mastou

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου. Χάρη στην ιατρική επιστήμη ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πια ανίκητος. Το αντίθετο.. Όλο και περισσότερες γυναίκες που δίνουν την μάχη βγαίνουν νικήτριες.

Η ενημέρωση σώζει ζωές και η πρόληψη είναι καθοριστικός παράγοντας για την νίκη. Ο Καθηγητής Χειρουργικής Χαράλαμπος Χαρίσης, επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Παθήσεων Μαστού στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σημειώνει πως η τελική νίκη του καρκίνου δεν θα  έρθει με πάταγο αλλά ψιθυριστά μέσα από πολλές μικρές διαδοχικές νίκες.

Αναφέρεται επίσης στην μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στις  θεραπείες και στην αποκλιμάκωση της τοξικότητάς τους, κάτι που περιορίζει τις επιπτώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο δίνει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Χαρίσης, γράφει στο Epiruspost.

Η σύγχρονη γυναίκα έχει 1 πιθανότητα στις 8 να πάθει καρκίνο μαστού. Όμως η πιθανότητα να χάσει την ζωή της από αυτόν μειώνεται συνεχώς. Πριν 70 χρόνια μόλις 1 στις 10 καρκινοπαθούσες ξεπερνούσαν τα 10 έτη ζωής, ενώ πριν 40 χρόνια το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 4 στις 10.

Σήμερα το ποσοστό είναι 8-9 στις 10 και ο αριθμός των «καρκινο-νικησάντων» γυναικών παγκοσμίως, είναι πλέον ίσος με τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Οι θάνατοι λοιπόν από καρκίνο μαστού μειώνονται σταθερά. Πρόκειται για μία αργή αλλά σταθερή πορεία. Η τελική νίκη κατά του καρκίνου δεν θα έρθει με πάταγο, αλλά ψιθυριστά, μέσα από τις πολλές μικρές και διαδοχικές νίκες. Αυτή η μείωση των θανάτων από καρκίνο μαστού που παρατηρείται τα τελευταία έτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη η οποία είναι διττή.

Υπάρχει η πρωτογενής πρόληψη που επιτυγχάνεται με την αποφυγή επικίνδυνων συνηθειών που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου μαστού όπως η κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών τροφών, η λήψη ορμονών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και η έλλειψη σωματικής άσκησης, και η δευτερογενής πρόληψη που συνίσταται στην έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου με μαστογραφία η οποία πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε ένα με δύο χρόνια ανάλογα με την περίπτωση.

Μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην αποκλιμάκωση των θεραπειών και επομένως στην μείωση της τοξικότητάς τους, με λιγότερες σωματικές και συναισθηματικές ουλές.

Έτσι στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού – που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας – είναι δυνατή πλέον τις περισσότερες φορές, η αποφυγή της αφαίρεσης ολόκληρου του μαστού. Και στις επικουρικές της χειρουργικής θεραπείες, την ορμονοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία, υπάρχει ,τα τελευταία χρόνια, μεγάλη αποκλιμάκωση.

Η σημαντικότερη πρόοδος έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα κάθε θεραπεία σχεδιάζεται ανά περίπτωση. Έτσι, έγινε αντιληπτό ότι αν ο καρκίνος διαγνωσθεί στα πρώιμα στάδια, τότε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία.

Αυτό τονίζει την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου με μαστογραφία και ψηλάφηση από ειδικό μαστολόγο. Το μέλλον είναι σίγουρα ευοίωνο, αρκεί η κοινωνία να συνεχίσει να πολεμάει αυτόν τον καρκίνο που βάζει στόχο το σώμα και την ψυχή της γυναίκας. Να συνεχίσει να τον πολεμάει με την έρευνα αλλά και με την ενημέρωση.

Διότι η ενημέρωση σώζει ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ