Η μία μεταρρύθμιση μετά την άλλη έρχονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης με πολλούς από τους ανθρώπους της να μιλούν για πλήγματα στην αυτοτέλεια των Δήμων. Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται με άλλο νομοσχέδιο να βάλει τέλος στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης και να εγκαινιάσει έναν μεγάλο κύκλο συγχωνεύσεων.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη μεταξύ άλλων προβλέπεται η «ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, «οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών.
Με τις νέες επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, θα περιοριστούν ζητήματα που οδήγησαν σε συσσώρευση ανείσπρακτων λογαριασμών και αυξημένες απώλειες νερού.
Οι νέες ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, με τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακος και εξοικονόμηση πόρων».
Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με πολλά ρίσκα για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται ένα βασικό αγαθό, το νερό!