Μια πονεμένη ιστορία….Παραμένει άγνωστο το κόστος της Ολυμπιάδας

OLYMPIAKOI_2004Η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από το «Λονδίνο 2012» περίσσεψαν στα ταμεία 377 εκατ. λίρες από τον προϋπολογισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως, ακόμα και σήμερα τα ακριβή οικονομικά στοιχεία από τους αντίστοιχους Αγώνες του 2004, παραμένουν άγνωστα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για την… πονεμένη ιστορία (όπως την χαρακτήρισε), του «Αθήνα 2004» και δήλωσε ότι «σίγουρα χάθηκαν λεφτά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό», ενώ πρόσθεσε ότι είναι εγκληματικό ότι δεν αξιοποιούνται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

 Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ:

– το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων: «Είναι μια πονεμένη ιστορία. Νομίζω κανένας δεν ξέρει το ακριβές κόστος των Αγώνων, γιατί κανένας δεν μπορεί να το προσεγγίσει ακριβώς. Το κόστος πλανάται και είναι μεταξύ αυτού που είχε πει το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση, 5,6 δισεκατομμύρια, η Νέα Δημοκρατία το ανέβασε στα 11 ή 12 δισεκατομμύρια. Εγώ θεωρώ πως είναι κάπου στη μέση. Λεφτά χάθηκαν και σίγουρα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, αλλά πιστεύω πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό. Θα μπορούσαν να δοθούν λιγότερα χρήματα, αλλά όταν θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι κάνεις κάποια πράγματα πιο γρήγορα. Η οργανωτική επιτροπή του 2004 μέτρησε τα έσοδα και τα έξοδα, από όπου προέκυψε ένα απόθεμα της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Παρέδωσε μια πλήρη έκθεση και νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν».

 

– τη δυσκολία στον ακριβή υπολογισμό του κόστους: «Το θέμα είναι τι βάζει κανείς μέσα στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Χωρίζουμε τα έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομής και έργα που δεν είχαν σχέση με τους Αγώνες και υπήρξαν πάρα πολλά τέτοια. Για παράδειγμα, η ανάπλαση μιας πλατείας στη Λάρισα μπορούσε να ενταχθεί στα ολυμπιακά έργα, χωρίς να έχει καμία σχέση με αυτά, αλλά μπορεί να ονομάστηκε ή βαπτίστηκε ολυμπιακό έργο για να επισπευτεί η διαδικασία ολοκλήρωσής του και να μην καθυστερήσει με διαγωνισμούς ή γραφειοκρατίες».

 

– τα στοιχεία που δόθηκαν για τους Αγώνες του 2012: «Οι Άγγλοι καλά έκαναν κι έβγαλαν τα νούμερα αυτά. Δεν είπε κανένας, όμως, ότι το κόστος των Αγώνων τους ξεπέρασε δύο φορές το αρχικό τους μπάτζετ, όπως και ότι ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν έργα υποδομής καθώς έγιναν ελάχιστα. Πάντως αυτό που έβγαλαν δείχνει μια καλή οργάνωση και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πολύ πετυχημένοι. Στην αστυνόμευση είχαν τεράστιο πρόβλημα. Η εταιρεία που είχε αναλάβει, δύο μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων σήκωσε ψηλά τα χέρια και είπε ότι δεν είχε αρκετό κόσμο για να φυλάξει τις εγκαταστάσεις. Επενέβη η αγγλική κυβέρνηση και τότε ήρθε ο στρατός. Σχεδόν σε όλες τις εγκαταστάσεις υπήρχε στρατός. Δεν πλήρωσαν την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει αρχικά τη φύλαξη. Οι Αγώνες των Άγγλων στοίχισαν πολύ περισσότερο, πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί δεν έκαναν έργα υποδομής».

 

– τις πρωτοβουλίες που θα πάρει: «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραιτήθηκα, παρότι η κυβέρνηση ήθελε να παραμείνω στη θέση μου. Εφόσον παραμείνω στη θέση μου ως πρόεδρος της ΕΟΕ, σκοπεύω να κάνω ένα συνέδριο και να έρθουν όσοι συμμετείχαν για να μάθει ο κόσμος την πραγματικότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

 

– τη μη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων: «Βρίσκω εγκληματικό ότι δεν χρησιμοποιούνται οι αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά δυστυχώς δεν περνά από το χέρι μου. Όμως όταν γίνονταν τα έργα, όλοι έλεγαν να γίνουν εγκαταστάσεις μόνιμες για να βοηθηθούν τα αθλήματα. Κανείς δεν σκεφτόταν πώς θα συντηρηθούν αυτά. Γιατί έπρεπε να κάνουμε γήπεδα τόσων χιλιάδων θέσεων στο Ηράκλειο, την Πάτρα και το Βόλο; Ας βάζαμε προσωρινές κερκίδες. Οι εργολάβοι ήθελαν να χτίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι δεν σχηματίστηκε μια ομάδα που θα σχεδίαζε τι θα γίνονταν οι εγκαταστάσεις μετά τους Αγώνες».

 

– το αν η χώρα βγήκε ζημιωμένη ή όχι από τους Αγώνες: «Γίνεται πολλή κριτική, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Είναι εύκολη λύση να λέμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες φταίνε για τα χάλια της Ελλάδας, αλλά μάλλον κάποιοι πολιτικοί θέλουν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Οι Αγώνες της Αθήνας ήταν πολύ πετυχημένοι, άλλαξαν την εικόνα της πόλης με έργα υποδομής που έγιναν και τα χρειαζόμασταν. Η χώρα μας θα ήταν μάλλον στην ίδια κατάσταση και χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν μια χώρα έχει χρέος 360 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν φταίνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλά έργα υποδομής έγιναν χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η δε διαφήμιση που έγινε στη χώρα, η προβολή στο εξωτερικό και η ώθηση που έδωσε στον τουρισμό, αλλά και οι φόροι που εισέπραξε το κράτος από τους εργαζόμενους, καθιστούν το κέρδος μεγαλύτερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ