Τη συνεργασία όλων και την εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία των δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης από τις δασικές υπηρεσίες και τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, Δημάρχων και εκπροσώπων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, των αστυνομικών αρχών, του Σ.Δ.Ο.Ε και υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος και αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της παράνομης υλοτομίας και οι τρόποι αντιμετώπισής του.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών έχει στραφεί στην αγορά ξύλων για καύσιμη ύλη και κατήγγειλαν πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά Αλβανών που περνούν παράνομα τα σύνορα και υλοτομούν.
Ο Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτησή του ζήτησε τον βέλτιστο συντονισμό και τη στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το Σ.Δ.Ο.Ε προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.
«Οι λαθροϋλοτομίες και η παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και του αναμενόμενου αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης», παρατήρησε ο κ. Θεοδωρίδης και απευθυνόμενος προς τους Διευθυντές των Δασικών Υπηρεσιών τους ζήτησε:
-
να εντατικοποιήσουν και να αυξήσουν τις περιπολίες στα δάση αλλά και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων ώστε να είναι εφικτός ο άμεσος έλεγχος καταγγελιών καθώς και ο εντοπισμός και η δίωξη των παραβατών
-
να ζητούν όπου κρίνουν απαραίτητο τη συνδρομή της αστυνομίας για την αποφυγή επικίνδυνων περιστατικών μεταξύ των ίδιων και των παραβατών, άλλα και του Σ.Δ.Ο.Ε για τον εντοπισμό των εμπόρων που πουλούν προϊόντα παράνομης υλοτομίας.
Ο Γενικός Γραμματέας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ζήτησε επίσης τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών με την οργάνωση όπου είναι εφικτό εθελοντικών ομάδων που θα ενισχύσουν τις περιπολίες των δασικών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί πως ήδη οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πραγματοποιούν περιπολίες εντός των δασικών οικοσυστημάτων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου και εκτός του ωραρίου λειτουργίας τους, ώστε να επιλαμβάνονται προληπτικά και κατασταλτικά για τον έλεγχο καταγγελιών, τη δίωξη των δασικών και αγρονομικών παραβάσεων, τις δασικές πυρκαγιές, τον έλεγχο λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας και καταπατήσεων. Οι περιπολίες διενεργούνται τόσο στα δάση, όσο και στους χώρους συγκέντρωσης και εμπορίας καυσόξυλων στα πλαίσια της εφαρμογής του Ειδικού Προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών και του προγράμματος δασοπροστασίας έτους 2012 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
Τέλος επισημαίνεται, ότι με προϋποθέσεις επιτρέπεται η κοπή δασικών δέντρων εντός αγροτικών εκτάσεων και μετά από αδειοδότηση των κατά τόπους υπηρεσιών των Διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων.