Με σαφείς πολιτικές διαφοροποιήσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας

perifereiako siaravas

Αισθητή διαφοροποίηση από τις κεντρικές πολιτικές που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων και ως ένα βαθμό και τις πολιτικές της Περιφέρειας περιείχε ο απολογισμός του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Σιαράβα.

Ουσιαστικά ο κ. Σιαράβας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χτύπησε ένα καμπανάκι, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές ποιος ήταν ο άμεσος αποδέκτης.

«Κάτω από την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, βλέπουμε τους Έλληνες παραγωγούς, αγρότες, μικρομεσαίους και πολύ μικρούς επιχειρηματίες να είναι σε πλήρη απόγνωση. Πέρα από το κόστος του ρεύματος και καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι τιμές όλων των πρώτων υλών. Τεράστια πρόσθετα κέρδη κατέγραψαν και καταγράφουν οι εταιρείες ενέργειας από τις διαφορές κόστους και ενεργειακής τιμής. Υπολογίζονται πάνω από δύο δις ευρώ τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος από το Σεπτέμβριο έως σήμερα. Απαιτούνται άμεσα ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξη όλων των κλάδων, παραγωγών, αγροτών, εμπορικού κόσμου και νοικοκυριών. Δεν υπήρξε ουσιαστική ενεργειακή πολιτική κι αυτό φαίνεται καθαρά, καθώς είμαστε πρωταθλητές με το υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα και τρίτοι στον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ακρίβεια και η καταιγίδα των ανατιμήσεων των πρώτων υλών δεν έχουν φραγμό» υπογράμμισε ο κ. Σιαράβας στην τοποθέτησή του η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν.

Μάλιστα συνέχισε τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα για την στήριξη των κοινωνικών ομάδων.

Ο ίδιος πρότεινε:

• Κατάργηση ΦΠΑ στα λιπάσματα για τη χρήση των παραγωγών, όπως και στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες και παραγωγούς που θα κάνουν χρήση αναφορικά με την παραγωγή προϊόντων

• Ειδική επιδότηση για τη στρεμματική καλλιέργεια των προϊόντων που έχουμε ανάγκη ως χώρα (σιτηρά, αραβόσιτος κ.λ.π.)με σκοπό κάποτε να γίνουμε αυτάρκεις.

• Σήμερα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή το σύνολο των εγχώριων πηγών ενέργειας και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με σχέδιο για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

• Όλες οι μονάδες των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοκαλλιεργητών και λοιπών παραγωγών, να επιδοτηθούν με 70% του κόστους για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να αξιοποιηθεί επιτέλους το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας η Ελλάδα, τον ήλιο.

• Επίσης στήριξη για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός, θα πρέπει να επιδοτηθούν εξίσου και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μονάδες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση, όπου φυσικά αυτό επιτρέπεται.

Ο κ. Σιαράβας φαίνεται ότι διαφοροποιείται και σε επιμέρους ζητήματα που χειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Πολιτεία μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Ευρωπαικών Προγραμμάτων θα πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για να στηρίξει την απασχόληση και την παραγωγή της Ηπείρου.

Όπως είπε, χρειάζονται δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως και το δικαίωμα στην εργασία ατόμων με αναπηρίες, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της.

Ο κ. Σιαράβας μίλησε για την ανάγκη πλαφόν στις τιμές ρεύματος και τόνισε ότι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά θέλει ρεαλιστική πολιτική και κανόνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Επίσης υποστήριξε ότι το κράτος έχει εισπράξει πάρα πολλά από τα καύσιμα και πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενώ έκανε μνεία και στην επισιτιστική κρίση η οποία πρέπει να οδηγήσει στην αλλαγή καλλιεργειών με την απαιτούμε επιδότηση από το κράτος.

«Σήμερα υπάρχουν στην Ήπειρο περιοχές που έγινε αναδασμός, έγιναν έργα βελτίωσης για καλλιέργειες αλλά αυτές είναι ελάχιστες, να μην πω μηδενικές.  Θέλει σχέδιο και πολιτική βούληση για να μπούμε επιτέλους στην παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα με κανόνες και αρχές. Σήμερα η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας δέχεται την καταιγίδα όπως είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, το χρέος της χώρας, ο πόλεμος , αλλά σε όλα αυτά συντελούν και η αδυναμία αποφάσεων από την κεντρική πολιτική σκηνή. Προτείνω κοινό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αυτές τις προτάσεις προς την Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Σιαράβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ