Τη Στρατηγική ΜΠΕ για τη 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου καταψήφισε η Λαική Συσπείρωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, τα μέτρα προστασίας που προτείνει η Περιφέρεια στη ΣΜΠΕ δεν απαντάνε σε κανένα μετρήσιμο πραγματικό πρόβλημα διότι βασίζονται σε ένα ΣΔΛΑΠ το οποίο ομοίως βασίστηκε σε ελλιπείς μετρήσεις, ανεπαρκή στοιχεία και ελλιπές δίκτυο παρακολούθησης.
Στην ανακοίνωση σημειώνει:
Το ΣΔΛΑΠ στη βάση αυτών των ελλιπών στοιχείων προβλέπει περαιτέρω άρση των απαγορεύσεων άντλησης που εγκυμονεί κινδύνους επάρκειας πόσιμου νερού για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πτώσης της στάθμης του νερού στον υπόγειο υδροφόρο (π.χ. λειψυδρία τους θερινούς μήνες, μείωση παροχής πηγών Ντραμπάτοβας καθώς και άλλων πηγών π.χ. στην περιοχή Νήσου).
Η άρση αυτή εξυπηρετεί σκοπιμότητες μεγάλων συμφερόντων δηλ. των εταιριών εμφιάλωσης νερού.
Για τον ίδιο λόγο είχε τροποποιηθεί από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης το 2020 -χωρίς να τηρηθεί καμία διαδικασία- το κείμενο τεκμηρίωση του ΣΔΛΑΠ στο σημείο που αφορούσε την εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπως είχε καταγγείλει η ΛΑΣΥ Ηπείρου η οποία ζήτησε από την Περιφέρεια να πάρει θέση, για να εισπράξει από το στόμα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη την απάντηση: «αποχή από κάθε ενέργεια που αφορά τις εταιρίες εμφιάλωσης» Το θέμα αναδείχθηκε με αναφορές και καταγγελίες από το Κομμουνιστικό Κόμμα τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου προφανώς κουβαλάει μερίδιο της πολιτικής ευθύνης αλλά είναι και η ίδια μέρος του προβλήματος. Δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση του νερού. Δεν ξέρουν καν πόσο νερό αντλούν. Αντί να επενδύσει για μέτρα προστασία του νερού, επενδύει για να βάλει φωτοβολταϊκά! Εντωμεταξύ οι αγρότες πληρώνουν, τα χρέη των ΤΟΕΒ συσσωρεύονται και κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς νερό.
Στο βωμό των συμφερόντων όμως θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες και στις περιοχές της Πρέβεζας και της Πάργας που κινδυνεύουν με υφαλμύρινση Αντί να επιβληθούν περισσότερα μέτρα προστασία του νερού, αίρονται ή τροποποιούνται οι απαγορεύσεις που υπήρχαν για να εξυπηρετηθούνε οι μεγαλοξενοδόχοι.
Αυτή την πολιτική εξυπηρετεί η 2η αναθεώρηση του ΣΔΠΛΑΠ και γι αυτό δεν συγκλήθηκε το Συμβούλιο Υδάτων, γιατί στη συνεδρίαση θα εκφραζόταν η αντίθεση φορέων απέναντι στην αντίληψη ότι το νερό είναι εμπόρευμα και πηγή κέρδους στα χεριά των επιχειρηματιών.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και τα όποια αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα ελέγχου που προτείνει η Περιφέρεια δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξαιτίας της υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Υδάτων.
Επισημαίνουμε ότι τα συμφέροντα γύρω από το νερό είναι τόσο ισχυρά ώστε ο Ν.5037/2023 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να “διορθώνει” τα ΣΔΛΑΠ. Αφού δηλαδή γίνουν οι μελέτες και εγκριθούν από όλα τα όργανα (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη, Υπουργεία κλπ), ο Υπουργός μπορεί να αλλάξει τα πάντα!
Ε.Ε., Κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή έχουν γαλόνια στην στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων διαμορφώνουν διαχρονικά νομικό πλαίσιο με κριτήριο την θωράκιση και διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και την ουσιαστική εκχώρηση σε αυτούς, ακόμη και της διαχείρισης των υδάτων
Καλούμε το λαό της Ηπείρου να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεση του στις εξελίξεις αυτές και να παλέψει για νερό πραγματικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης, για νέα σύγχρονα έργα με γνώμονα την προστασία του φυσικού πόρου.