Κτηνοτρόφοι ξεπουλούν τα κοπάδια τους σε Τούρκους εμπόρους

PROBATA_3ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ

Πρωτόγνωρες στιγμές ζει η κτηνοτροφία στην Ήπειρο, καθώς Τούρκοι έμποροι κρεάτων αλωνίζουν και αγοράζουν ολόκληρα κοπάδια. Πρόκειται για ένα γεγονός που είχαν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά εδώ και λίγο καιρό το βιώνει και η Ήπειρος.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες και απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, Τούρκοι έμποροι μαζί με τον Πρόξενο της χώρας μάλιστα, περιόδευσαν στις περιοχές της Άρτας και της Φιλιππιάδας.

Πέρα από τις επαφές που είχαν με κτηνοτρόφους, αναζήτησαν και κατάλληλη προς μίσθωση έκταση, προκειμένου να συγκεντρώνουν εκεί όλα τα ζώα ώστε να αποφεύγουν τις συχνές μεταφορές.

Όπως μαρτυρούν κτηνοτρόφοι, που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας καθώς οι τιμές στην ελληνική αγορά είναι εξευτελιστικές, ο μοναδικός όρος που μπαίνει από τους Τούρκους είναι να αγοράσουν όλο το κοπάδι. Μέχρι και το τελευταίο ζώο που μπορεί να διαθέτει κάποιος. Οι τιμές που δίνουν είναι καλές και βέβαια πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Οι σκηνές που διαδραματίζονται σε πολλά ποιμνιοστάσια είναι πανομοιότυπες: αρκετοί Τούρκοι έμποροι ζητούν από τους κτηνοτρόφους αμνοερίφια και μοσχάρια καθώς οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας. Αγοράζουν «μεγάλα» αρνιά, αυτά δηλαδή που δεν προτιμώνται από τους Έλληνες, πληρώνουν με βάση το ζων βάρος και εξοφλούν τον παραγωγό με μετρητά κατά την αγορά των ζώων.

«Περνούν τις ημέρες αυτές και ζητούν μοσχάρια αλλά και αμνοερίφια «καπαρώνοντας» τα ζώα», σημειώνει χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος από την περιοχή της Φιλιππιάδας.

Και βέβαια αυτό που εντυπωσιάζει όλους η άνεση των Τούρκων σε ζεστό χρήμα.

Σύμφωνα με κτηνοτρόφους, η μεγάλη ζήτηση για ελληνικό κρέας από τους Τούρκους οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:

– Στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κρέατος λόγω αφ’ ενός της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας και της συνεπαγόμενης βελτίωσης του μέσου βιοτικού επιπέδου κι αφ’ ετέρου της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.

– Στο γεγονός ότι οι τούρκοι έμποροι έχουν αναλάβει το εμπόριο ζώων στις αγορές του Ιράκ, του Ιράν και των τουρκόφωνων δημοκρατιών της περιοχής του Καυκάσου.

– Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδοτεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, καθώς διαβλέπει τις επισιτιστικές ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τα μεγάλα κέρδη που συνεπάγεται η αγορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ