Κρίσιμες ώρες, θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

loverdosΤη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζητεί, με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος. Η επιστολή έρχεται λίγες ώρες μετά τη διαγραφή από την ΚΟ έξι βουλευτών, οι οποίοι αγνόησαν την κομματική γραμμή και δεν υπερψήφισαν το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πρώην υπουργός αναμένεται να θέσει θέμα ηγεσίας. Στην επιστολή του ζητεί να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μετά από αυτά τα κρίσιμα βήματα, κρίνω ως απολύτως απαραίτητη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με σκοπό την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας μας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς. Όλοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη» επισημαίνει.

«Με την επιτυχή έκβαση της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε η τετράμηνη περίοδος της κυβέρνησης, την οποία ως ΠΑΣΟΚ στηρίξαμε μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Για τέταρτη φορά, από το 2010, η κοινοβουλευτική μας ομάδα στήριξε την προσπάθεια της χώρας να σταθεί όρθια, δίχως μικροκομματικούς υπολογισμούς» τονίζει ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νέου Μνημονίου.

«Η αυτοθυσία, όμως, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ» συνεχίζει «δεν συνδέθηκε με κάποια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο της χώρας και των πολιτών από την κρίση. Οι θυσίες, ο αγώνας και ο μόχθος του ελληνικού λαού υπάρχει κίνδυνος να είναι χωρίς αντίκρισμα».

Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι τον Ιούνιο είχε εισηγηθεί «μια διεξοδική στρατηγική συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στις μετεκλογικές εξελίξεις», αλλά «η εισήγησή μου δεν έγινε δεκτή».

«Προτίμησα να μην σταθώ εμπόδιο στην εφαρμογή των επιλογών σου και αποφάσισα να μην συμμετέχω στα κομματικά και κοινοβουλευτικά μας όργανα. Η συμμετοχή μου, λόγω των ριζικών μου διαφωνιών, θα ‘εξαγόταν’ ως διαρκής ενδοκομματική σύγκρουση, η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της χώρας και στην ενότητα της παράταξης» επισημαίνει, ζητώντας τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. «Αυτή η κωμωδία πρέπει να τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ της προόδου δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παράταξη της υποτέλειας και με τα εν Ελλάδι καλά παιδιά των δανειστών» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ για να παραμείνει ο βασικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης, για να μπορέσει να απευθυνθεί και πάλι στο λαό, για να διεκδικήσει και πάλι τη θέση του στην πολιτική ιστορία του τόπου σαν πρωταγωνιστής και όχι σαν θλιβερός κομπάρσος, πρέπει να βάλει τέλος στα λάθη που το οδήγησαν στο σημερινό σημείο».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος καλεί την ηγεσία του κόμματος «να αντιληφθεί το μέγεθος της ιστορικής της ευθύνης». «Τα στελέχη του -όσα απέμειναν και αγωνιούν- πρέπει να αποφασίσουν αν θα διασώσουν όχι μόνο την ιστορική του κληρονομιά αλλά και ένα κίνημα που προσέφερε τα μέγιστα στη χώρα και ευτελίστηκε στο πείραμα της άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής με σοσιαλιστικό προσωπείο. Η μοναδική διέξοδος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ΠΑΣΟΚ» υπογραμμίζει.

Επίσης, ζητεί τη διεξαγωγή συνεδρίου. «Ένα συνέδριο αποφάσεων, δράσεων αλλά και απενοχοποίησης, από τα συντηρητικά σύνδρομα του πρόσφατου παρελθόντος. Ένα συνέδριο ανατροπής των νεοσυντηρητικών αντιλήψεων που οδήγησαν το κίνημα στο τέλος του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στις ηγετικές ομάδες «ότι κώφευαν από το 2009 μέχρι και σήμερα», με αποτέλεσμα να έχει γίνει «συντρίμμια η χώρα» και «κουρέλια το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί ανακοίνωσε ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ