Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

foititikoi silogoi

Κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων  Φυσικού, Χημικού, Ιατρικής, ΒΕΤ, ΠΤΔΕ, Γεωπονίας και Πληροφορικής  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνάντηση των αντιπροσωπειών με την αντιπρύτανη αρμόδια για ακαδημαικά θέματα κ. Καντή.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν να μην πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών, αίτημα που δεν φαίνεται να έχει τύχη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους, η αντιπρύτανης δήλωσε επίσης ότι η Πρυτανεία είναι «αναγκασμένη» να προκηρύξει τις ηλεκτρονικές εκλογές- παρωδία, για να μην «μείνει πίσω» το Πανεπιστήμιο  σε σχέση με άλλα ιδρύματα. Ας μας απαντήσουν βέβαια πόσο «μπροστά» είναι το Ίδρυμα μας όταν οι φοιτητές του δίνουν εξετάσεις στους -5 βαθμούς τον 21ο αιώνα και η…σύσταση τους είναι να ντυθούμε ζεστά! Ή όταν οι εστίες στην Άρτα δεν έχουν θέρμανση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα με την αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει ότι οι φοιτητές που θέλουν να πάρουν την παιδαγωγική επάρκεια θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον έτος παιδαγωγικών μαθημάτων, για να έχουν δικαίωμα να διδάξουν.

Η αντιπρύτανης ενημέρωσε ότι συνολικά οι αντιπρυτάνεις ακαδημαϊκών θεμάτων προκρίνουν λύσεις ώστε τα μαθήματα της διδακτικής επάρκειας, με νέα προγράμματα σπουδών και μαθήματα επιλογής να κατοχυρώνεται δωρεάν μέσα στο πτυχίο. Επιπλέον, ζητούν οι αλλαγές του νόμου να εφαρμοστούν από το 2024 και να μην αλλάξει κάτι για όσους ήδη σπουδάζουν Αυτές οι θέσεις αποτελούν αποτέλεσμα των διαχρονικών διεκδικήσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, όμως δεν μας αρκούν καθώς δεν διασφαλίζουν με ρητό τρόπο διδακτική επάρκεια για όλους τους φοιτητές. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την αντιπρύτανη πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση εφαρμογής του νόμου πάλι για να μην «μείνει πίσω». Έτσι, γίνεται προετοιμασία νέου προγράμματος σπουδών, με τα μαθήματα της παιδαγωγικής επάρκειας να υπάρχουν σαν μαθήματα επιλογής που θα γίνονται διαδικτυακά από καθηγητές όλων των τμημάτων. Βέβαια, δήλωσε ότι θα πρέπει «αναγκαστικά» να υπάρχει όριο στα επιλογής μαθήματα και οι φοιτητές να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές και αίθουσες για να καλυφθούν όλοι οι φοιτητές,

«Άραγε πόσο «μπροστά» πάει το Πανεπιστήμιο όταν η αντιπρύτανης δηλώνει πως… δεν έχει νόημα  να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση  και προσωπικό αφού η κυβέρνηση το αποφάσισε και μάλιστα.. ενδιαφέρεται για τις παιδαγωγικές μας γνώσεις» σχολιάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ