ΚΕΟΣΟΕ: Χάνεται το 70% της παραγωγής στα αμπέλια της Ζίτσας

ampelia peronosporos

«Αν υπάρχουν θεωρητικές συνθήκες, υπό τις οποίες πυροδοτείται η ανάπτυξη περονόσπορου στα αμπέλια, αυτές σε επίπεδο καιρικών συνθηκών επέδρασαν με ακραίο και αναπόδραστο τρόπο, στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας», αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με θέμα τη μείωση της παραγωγής στα αμπέλια.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου τις οποίες ακολουθούσε ηλιοφάνεια και ζέστη, δημιουργούσαν συνεχώς νέφος υγρασίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα, ο οποίος παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών, δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί, πλήττοντας τον όγκο της παραγωγής στη συμβατική καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή.

Την επέλαση του περονόσπορου, ακολούθησαν, οι ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες (καύσωνες) οι οποίες συνέβαλαν σε πολλές περιοχές στην υδατική και οξειδωτική καταπόνηση των αμπελιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τη μικροραγία και τη μερική ή ολική ξήρανση των φύλλων και των σταφυλιών.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποκόμισε η ΚΕΟΣΟΕ, όπως αναφέρει στην εν λόγω ανακοίνωση, ανά περιοχή ευθύνης των μελών της, οι ζημιές σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, ξεκινούν (μέχρι σήμερα) τουλάχιστον από το 50%.

Στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, η εξάπλωση του περονόσπορου ήταν πρωτοφανής με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής έως 70%, ενώ στη βιολογική καλλιέργεια η απώλεια αγγίζει το 90%.

 «Είναι επιτακτική, η εκτίμηση των ζημιών από τους κρατικούς φορείς και η αποζημίωση των παραγωγών, καθ’ ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου και του ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει προβεί ήδη σε δαπανηρούς αλλά ανεπιτυχείς ψεκασμούς, λόγω της έντασης του φαινομένου των προσβολών από περονόσπορο και των επιπτώσεων από τους διαδοχικούς καύσωνες» καταλήγει η ΚΕΟΣΟΕ στην ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ