Σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τους μελισσοκόμους και στην περιοχή της Ηπείρου τείνουν να εξελιχθούν οι επιθέσεις από τις αρκούδες.
Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις και ζημιές καταγράφονται ακόμη και σε περιοχές όπου η παρουσία της αρκούδας ήταν άγνωστη μέχρι τώρα.
«Είναι μεγάλη η καταστροφή», λένε οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) ζητούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το πρώτο 6μηνο του 2023 ήταν απογοητευτικό από άποψη παραγωγής μελιού. Οι καθημερινές βροχές από την μία ευνόησαν την ανάπτυξη των λουλουδιών, από την άλλη όμως δεν επέτρεπαν στη μέλισσα να πετάξει για να συλλέξει. «Οι ανάγκες των μελισσιών για τροφή όμως, έπρεπε να καλυφθούν από τον μελισσοκόμο κάτι που μαζί με τα έξοδα καυσίμων, έχουν ήδη ξετινάξει τον προϋπολογισμό του καθενός μας», σημειώνουν.
Τι ζητούν οι μελισσοκόμοι
«Τον καιρό ασφαλώς, δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε, σε ότι αφορά όμως την αρκούδα ή τα αγριογούρουνα, τα πράγματα είναι απλά. Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η αρκούδα μάλιστα, αναγκάζεται να μετακινηθεί ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά ουδέποτε είχε εμφανιστεί. Ακόμη και μέσα στα χωριά! Τα κρούσματα σε μελισσοκομεία είναι πάρα πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά. Η αρκούδα δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησίες, να επιβιώσει θέλει. Το ίδιο όμως θέλουμε κι εμείς ως επαγγελματίες προσπαθώντας να συντηρήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας!», επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι.
Για τον λόγο αυτό ζητούν να προβλεφθεί:
1. Επανένταξη των μελισσοκόμων στον επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη που απωθεί αρκούδες και αγριογούρουνα. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 δίνει την δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων επενδύσεων. Ως προληπτικό μέτρο είναι πολύ σημαντικό.
2. Αποζημίωση των κατεστραμμένων μελισσιών. Υπάρχουν φορές που ο ηλεκτροφόρος φράχτης δεν απομακρύνει την αρκούδα. Για αυτές τις λίγες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει αποζημίωση από το ΕΛΓΑ. Αποζημίωση ρεαλιστική που να ανταποκρίνεται στο ύψος των ζημιών τόσο για το ζωικό κεφάλαιο, τα αβιοτικά μέρη που σπάνε, όσο και των χαμένων κερδών που στερούμαστε από την απώλεια των μελισσιών.