Η μετάλλαξη «Όρθρος» έφτασε και στην Ήπειρο

test covid

Η πανδημία έπαψε εδώ και καιρό να αποτελεί πρώτο θέμα της επικαιρότητας, ωστόσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλούς, να στέλνει συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία και κάποιοι να χάνουν την ζωή τους.

Η πλήρης χαλάρωση των μέτρων κρατά τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις συνεχείς μεταλλάξεις του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η υπερμεταδοτική παραλλαγή «Όρθρος» καλπάζει και στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έφτασε και στην Ήπειρο με το πρώτο κρούσμα να έχει επιβεβαιωθεί στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) παρουσιάζουν αύξηση και αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου.

Ο χάρτης των μεταλλάξεων στην περιοχήEpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία •

Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορωνοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών».

Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις».

Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ