Η… μεγάλη Δευτέρα των απορριμμάτων!

monada asa

Εδώ και δύο χρόνια περίπου το τοπίο των απορριμμάτων στην Ήπειρο μυρίζει… μπαρούτι θυμίζοντας τις εποχές χωροθέτησης των ΧΥΤΑ. Κι αν τότε υπήρχε ένα ελαφρυντικό, αυτό που προκαλεί ο φόβος του άγνωστου και οι γνώριμες για χρόνια εικόνες μιας χωματερές, σήμερα αυτό δεν υπάρχει.

Η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούσε να είναι πιο ώριμη και σοφή και να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα. Κι αφού αυτό δεν έγινε ήρθε η κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό με την ψήφιση ενός άρθρου με το οποίο αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και τις επαναφέρει στους Δήμους και στο όργανο αυτών τον ΦΟΔΣΑ.

Από την στιγμή που ψηφίστηκε το άρθρο και με δεδομένα όσα είχαν προηγηθεί, ο καθένας θα περίμενε από τον Φορέα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να καλέσει την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της και να δρομολογήσει τις εξελίξεις.

Αντ’ αυτού είναι η Περιφερειακή Αρχή αυτή που και πάλι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Ο Περιφερειάρχης έχει καλέσει σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα όχι μόνο την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αλλά και τους 18 δημάρχους της Ηπείρου ώστε να συζητηθούν τα θέματα των απορριμμάτων!

Την ίδια ώρα πέρασε ένα ακόμη καλοκαίρι χωρίς να καταστεί εφικτή η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης και χωρίς να είναι κατανοητοί οι λόγοι που ένα έργο χρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους μένει ανενεργό ενώ το κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου εκτοξεύεται στα ύψη.

Την Παρασκευή και με την γνωστοποίηση της Δευτεριάτικης σύσκεψης οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπέβαλλαν κοινό αίτημα ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να παραστούν.

Η απάντηση από το γραφείο του Περιφερειάρχη τους κοινοποιήθηκε αργά το βράδυ. Ήταν ένα μεγαλοπρεπές όχι καθώς όπως αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης «η σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τους ΣΜΑ έχει προταθεί εκ μέρους μου προκειμένου να συζητηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα τα οποία έχουν ανακύψει ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων που έχω την προσωπική ευθύνη».

Η πρώτη αντίδραση στην άρνηση του Περιφερειάρχη ήρθε από την Λαική Συσπείρωση η οποία σημειώνει ότι ουδέποτε έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μία πλήρης και εμπεριστατωμένη ενημέρωση με το βάρος της υπογραφής της αρμόδιας υπηρεσίας.

«Στην γραπτή άρνηση του κ. Περιφερειάρχη διαβάζουμε ότι φέρει προσωπική ευθύνη για τις συμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφού έχει την ευθύνη ως πρόσωπο, άρα ο ίδιος καλεί όποιον θέλει στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Ο κ. Περιφερειάρχης καλώς ή κακώς για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων φέρει πολιτική ευθύνη αλλά και νομική ευθύνη η οποία βαραίνει και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας που στηρίζουν με την ψήφο τους τις αποφάσεις όπως και την κυβέρνηση της ΝΔ που τον στηρίζει. Η υπογραφή μιας σύμβασης γίνεται κατόπιν απόφασης ενός συλλογικού οργάνου (Περιφερειακό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή) και δεν μπορεί να συγχέεται με προσωπικές ευθύνες του ίδιου απέναντι στην οικογένεια ή τους οικείους του.

Η προσωπική-ιδιοκτησιακή αυτή αντίληψη του κ. Περιφερειάρχη ως επιστέγασμα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει σε όλη τη θητεία που διανύουμε, οφείλει να απασχολήσει τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι συχνά εμφανίζονται το ίδιο μη ενημερωμένοι για τις αποφάσεις του  περιφερειάρχη, εξίσου όσο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης  αλλά κυρίως την κυβέρνηση της «φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας» της ΝΔ με τον ηπειρωτάρχη του 57% που στηρίζει .

Δυστυχώς, ο λαός έχει πληρωμένα όλα τα έργα που διαχειρίζεται ο κ. Περιφερειάρχης και ο λαός θα πληρώσει και τα πρόστιμα εξαιτίας των επιλογών του κ. Περιφερειάρχη, όπως πληρώνει και το κτίριο της περιφέρειας ακόμα και το μισθό που παίρνει ο κ. Περιφερειάρχη που μιλά για προσωπική ευθύνη.  Θέλει δε θέλει η ευθύνη του για διαρκή  θεσμική-πολιτική λογοδοσία υπάρχει» σημειώνει στην ανακοίνωση.

Η Λαική Συσπείρωση ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να κατατεθεί υπηρεσιακή εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της λειτουργίας των ΣΜΑ και συνολικά για τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ΦΟΔΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ