Οι δρόμοι των αγωγών περνούν από την Ήπειρο

AGOGOI_1Το ενδεχόμενο κατασκευής μέρους του αγωγού αερίου South Stream στην Ελλάδα, εξετάζει ο Ρωσικός κολοσσός OAO Gazprom, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι, έχει αυξήσει την ποσότητα αερίου στην Ελλάδα πάνω από τα συμφωνημένα επίπεδα, μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Τουρκία που έπληξαν τις παραδόσεις.

Μέχρι τώρα οι βασικές διαδρομές για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ήταν δύο. Η πρώτη από τη Ρωσία. Η δεύτερη από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση και γίνεται διαπραγμάτευση για τους αγωγούς ITGI (Ιnterconnector-Turkey-Greece-Italy), Τrans Adriatic Pipeline (ΤΑΒ) και Nabucco.

Οι περισσότεροι αγωγοί συναντούν στον δρόμο τους την Ήπειρο, όμως η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση ΕΠΑ Ηπείρου Δυτικής Ελλάδας, ακόμη δεν έχει γίνει πράξη.

Τώρα, που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνεται μια τρίτη διαδρομή. Με την πρώτη διαδρομή η Ελλάδα δεν έχει γεωγραφική επαφή. Στη δεύτερη διαδρομή υπάρχει δυνητικά δίοδος μέσω της Ελλάδας, ενώ στην τρίτη διαδρομή η Ελλάδα μπορεί να είναι και παραγωγός.

Στη χώρα μας υπάρχει σημαντική υποδομή για τη διαχείριση φυσικού αερίου, όπως αγωγοί και σταθμός υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Υπάρχουν σχέδια για νέες υποδομές, όπως νέος τερματικός σταθμός LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατασκευάζεται το ελληνικό τμήμα του ITGI και διακλάδωση προς Βουλγαρία (IGB).

Σημαντικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το μήνυμα δίνει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Για τις έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου.

Από τις αρχές της εβδομάδας, κλιμάκιο του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του Υπουργείου, για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων», που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα. Ζήτημα ημερών είναι η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), και την άμεση στελέχωσή του. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου θα συζητηθούν οι δρομολογούμενες έρευνες στον Πατραϊκό και το Κατάκολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ