Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο χώρο εργασίας

ekdilosi eksartiseis

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο για τους τρόπους αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στους χώρους εργασίας, εξελίχθηκε η εκδήλωση με θέμα «Εργαζόμενοι και εξαρτήσεις. Αίτια, Πρόληψη και Αντιμετώπιση», που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Κοινό συμπέρασμα όλων όσοι τοποθετήθηκαν, ήταν πως πρόκειται για ένα υποεκτιμημένο πρόβλημα, το οποίο δεν τυγχάνει οργανωμένης παρέμβασης, κατάσταση η οποία πρέπει να αλλάξει, καθώς τα προβλήματα εξαρτήσεων αυξάνονται και διογκώνονται. Οι εκπρόσωποι και των τριών φορέων συμφώνησαν ότι η εκδήλωση της Τετάρτης θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ουσιαστικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις, εκδηλώνοντας τη διάθεση να συνεργαστούν και στα επόμενα βήματα.

«Σήμερα βάζουμε τον σπόρο και ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να οδηγήσει και σε ανάληψη δράσεων, που θα έχουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο των εργαζομένων στον εργασιακό τους χώρο, για τις οικογένειές τους, αλλά και την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα στον χαιρετισμό της, με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννη Παπαχρήστο να προσθέτει: «Αυτή η εκδήλωση δεν πρέπει να μείνει μια αχτίδα φωτός, αλλά να ακολουθήσουν δράση και πράξη στους εργασιακούς χώρους.

Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου υπήρξε η δέσμευση να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης στους εργασιακούς χώρου μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ μια ιδέα που θα τύχει άμεσης εφαρμογής είναι και ο διαμοιρασμός των στοιχείων των φορέων της περιοχής, στους οποίους μπορούν οι εργαζόμενοι με προβλήματα εξαρτήσεων να αναζητήσουν υποστήριξη.

Συμφωνία υπήρξε και στο ότι πρέπει να διεκδικηθεί η ύπαρξη και ψυχολόγου εργασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, καθώς οι γιατροί εργασίας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουν θέματα εξαρτήσεων, ενώ τόσο από την πλευρά του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» όσο και από αυτή του ΚΕΘΕΑ εκδηλώθηκε η προθυμία για οργάνωση συναντήσεων σε χώρους εργασίας.

Πέραν της συμφωνίας για τη συνέχιση των πρωτοβουλιών, κοινή συνισταμένη των ομιλητών και όσων τοποθετήθηκαν, ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών, που οδηγούν σε φαινόμενα εξάρτησης, «Το να επιλέγεις να λύσεις προβλήματα ζωής με ουσίες, είναι ένας λανθασμένος τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας στην ομιλία του, σημειώνοντας την ανάγκη συλλογικής δράσης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο κοινωνιολόγος PhD στην Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ Ναπολέων Παπαγεωργίου και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του σωματείου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Ιωαννίνων Δημήτρης Καλύβας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Έξαρχος.

Τοποθετήσεις υπήρξαν, μεταξύ άλλων, από την πρόεδρο του Συλλόγου ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα και τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών Τάσο Τόκα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας και η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και μέλος του δ.σ. της «Σχεδία» Μαργαρίτα Κιτσανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ