Γιάννινα- Κακαβιά.. Πέντε χρόνια, ούτε ένα βήμα.. Οι Γιαννιώτες δεν έχουν λόγο να δεχτούν έναν κουτσουρεμένο δρόμο!

Δεκέμβριος 2015…  Υπουργείο Οικονομίας- Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ «Το έργο του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά δεν περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον.. Η δυνατότητα ένταξής του θα εξαρτηθεί στο μέλλον από την διαθεσιμότητα των πόρων». Ιανουάριος 2020… Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Το έργο Οδικού Άξονα Ιωαννίνων Κακαβιάς δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του τομεακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα».

Δύο πανομοιότυπες απαντήσεις με διαφορά πέντε ετών. Το 2015 ήταν ο βουλευτής Κώστας Τασούλας που είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση ότι δεν υπήρξε καμία πρόνοια χρηματοδότησης για το έργο.

Μάλιστα από τότε τα υπουργεία θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ακριβό!!! (Αναλυτικά οι απαντήσεις και τα έγγραφα εδώ)

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και δεσμεύσεις για αναζήτηση τρόπου χρηματοδότησης.

Αν κάτι αλλάζει σε αυτό το διάστημα είναι δυστυχώς προς το χειρότερο…

Το 2015 το ΕΣΠΑ ήταν στην αρχή και θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αν όχι όλο ένα τμήμα του έργου.

Σήμερα αυτή η δυνατότητα έχει μειωθεί παρότι τα κονδύλια του προγράμματος λιμνάζουν.

Το δεύτερο που άλλαξε είναι ότι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υποδομών δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε ένα τραγικό λάθος. Να κατασκευάσει δηλαδή έναν δίιχνο δρόμο, που στην ουσία σημαίνει βελτίωση της υπάρχουσας εθνικής οδού και να καταδικάσει οριστικά και αμετάκλητα την περιοχή σε μία κουτσουρεμένη σύνδεση με τα σύνορα.

 Η πολυετής καθυστέρηση δεν μπορεί να διασκεδαστεί με αυτόν τον τρόπο. Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν..

Ο δρόμος πρέπει να γίνει όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Τμήμα της Ιόνιας, μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων.. Οι Γιαννιώτες δεν έχουν κανέναν λόγο να συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο.  Και περίμεναν πολύ και πλήρωσαν ακριβά!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ