Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις φήμες για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Άρτας Γιώργος Στύλιος.
Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του τονίζει ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, γεγονός που έχει αναφερθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό σε παλαιότερη δήλωση του όπου αναφέρει ότι: “Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής για μία ή δύο ημέρες, θα ήταν καταστροφική ιδιαίτερα για τον τομέα της κτηνοτροφίας και κυρίως για τον τομέα της αγελαδοτροφίας και παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, που αυτή τη στιγμή είναι η πιο αδύναμη κτηνοτροφική παραγωγή στον τόπο μας.” (Ηλεκτρονική Έκδοση ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ 16/10/2012)
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο κ. Στύλιος υπογραμμίζει ότι ήδη στους κτηνοτρόφους επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς υπάρχει ο φόβος για μαζική εισαγωγή γάλακτος από το εξωτερικό, αλλά και για συμπίεση της τιμής πώλησης προς τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Ειδικά σε μια περίοδο, αναφέρει ο κ. Στύλιος, όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και τους κτηνοτρόφους παραγωγής γάλακτος, καθώς πρόκειται κυρίως για οικογενειακές φάρμες, τέτοιου είδους κινήσεις θα ήταν όντως καταστροφικές.
Ο κ. Στύλιος καταλήγοντας ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων:
Ποια θα είναι τελικά η στάση του Υπουργείου απέναντι στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και εάν υπάρχει σχεδιασμός μείωσης του ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα των κτηνοτρόφων ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση της τελικής τιμής του ελληνικού φρέσκου γάλακτος;
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια περίοδο όπου το εισόδημα των μικρών παραγωγών γάλακτος πλήττεται, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όσο και της αύξησης των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, τυχόν επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Εάν πραγματικά επιθυμεί η πολιτική ηγεσία την μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος μπορούν να αναζητηθούν άλλοι τρόποι όπως η μείωση του ΦΠΑ τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα των κτηνοτρόφων, όσο και στην τελική τιμή διάθεσης στους καταναλωτές»