Φυσικό αέριο: Και να βγάλουμε, στην Ήπειρο δεν θα πάρουμε!

fisiko aerio

Τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Μαζί και τα Ιωάννινα, καθώς το «οικόπεδο» της Ηπείρου είχε μπει στο χάρτη εδώ και μία δεκαετία και ήταν από τα πρώτα όπου είχαν ξεκινήσει γεωφυσικές και σεισμικές έρευνες.

Είναι κι αυτό που παρουσιάζει σήμερα την υψηλότερη ωριμότητα και το πρώτο στο οποίο θα μπει γεωτρύπανο.

Όλα αυτά και βάση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με τις εταιρείες έπρεπε να είχαν γίνει λίγα χρόνια πριν. Όμως στο όνομα της πράσινης ενέργειας και της αποδέσμευσης από ορυκτά καύσιμα η χώρα είχε παγώσει με κεντρική απόφαση το ερευνητικό της πρόγραμμα!

Τα δικαιώματα έρευνας στα Ιωάννινα έχει η Energean και εφόσον εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες θα προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά το 2001 (οι προηγούμενες είχαν γίνει το 2000 στα Ιωάννινα και την Αχαΐα). Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Σύμφωνα με την εταιρεία η περιοχή (όπως προκύπτει από τις σεισμικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί) είναι ανάλογη με την περιοχή Δελβίνου της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει κοντά στο Γκρίμποβο του Δήμου Ζίτσας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για μία δεκαετία. Όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά το παράδοξο με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο νομός Ιωαννίνων και η Ήπειρος είναι ότι μπορεί να μην πάρουν ούτε μία σταγόνα από το φυσικό αέριο που θα παράγεται από τα εδάφη τους.

Κι αυτό επειδή η περιοχή έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα από κάθε υποδομή τροφοδοσίας και δεν διαθέτει ούτε μισό μέτρο αγωγού!

Τα έργα που έχει εξαγγείλει η ΔΕΔΑ για την τροφοδοσία στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου και περιλαμβάνουν ένα πολύ μικρό δίκτυο αγωγών προς το παρόν είναι παγωμένα. Ακόμη όμως κι αν ολοκληρωθούν ως το 2025 θα καλύπτουν ανάγκες κάποιων επιχειρήσεων και μερικών εκατοντάδων νοικοκυριών.

Δυστυχώς ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ανάπτυξη δικτύων δεν υπάρχει και δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν από τους φορείς της Ηπείρου. Φυσικά τέτοια έργα δεν γίνεται να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς πέρα από ευχές και βούληση απαιτούν γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Κι αυτές δεν προβλέπονται ούτε από το νέο ΕΣΠΑ, ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ