Φέτα κι ακτινίδια κερδίζουν την αγορά της Κίνας

feta n

Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Κίνας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις και την προστασία των ενδείξεων αυτών, ύστερα από διαπραγματεύσεις 10 χρόνων.

Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη, η Κίνα είναι μια αγορά με προοπτικές υψηλής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, δεδομένου ότι η αυξανόμενη μεσαία τάξη της δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα γνήσια ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το 2020, η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε., φθάνοντας τα 16,3 δις ευρώ ενώ η κινεζική αγορά αποτελεί το δεύτερο προορισμό των εξαγωγών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε., που αντιπροσωπεύουν το 9% κατ’ αξία, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών. Συνολικά, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 75 δις. ευρώ.

Τα προϊόντα με τις καλύτερες προοπτικές διείσδυσης στην κινεζική αγορά είναι αυτά που συμβάλλουν στην υγεία και την ευζωία, έχουν μικρό και πρωτότυπο σχήμα / φόρμα, καλαίσθητο σχεδιασμό και ελκυστική προς τον αγοραστή συσκευασία. Ιδιαίτερα η αγορά της Σαγκάης αλλά και της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζει ευκαιρίες για διείσδυση και τοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο καταναλωτικό κοινό 26 εκατ. κατοίκων με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και ταχέως αναπτυσσόμενες σχέσεις με το δυτικό τρόπο ζωής.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ξεχωρίζουν δύο ελληνικά προϊόντα, που έχουν τις καλύτερες προοπτικές στην κινεζική αγορά, την φέτα και το ακτινίδιο. Η φέτα έχει τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης στην καταναλωτική συνείδηση των Κινέζων πολιτών καθώς πολλές αλυσίδες αρτοποιίας αυξάνουν την χρήση τυριού στα προϊόντα τους, περισσότερες οικογένειες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν τυριά όταν μαγειρεύουν στο σπίτι και η κατανάλωση τυροκομικών όταν πίνουν κρασί αυξάνεται επίσης σε δημοτικότητα.

Το ακτινίδιο παρουσιάζει μεγάλη προοπτική διείσδυσης στην κινεζική αγορά με δεδομένο ότι συμβάλλει στην υγεία και την ευζωία, η παραγωγή ελληνικών ακτινιδίων δεν επηρεάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές συνεχίστηκαν με ανοδική τάση ακόμα και έπειτα από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ