Με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού συνέπεσε η ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας.
Η σύσκεψη έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας και έδωσε την δυνατότητα να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην καλύτερη οργάνωση και την θωράκιση των περιοχών εν όψει του χειμώνα.
Λόγω της νόσησης του Περιφερειάρχη, την Ήπειρο εκπροσώπησε στην τηλεδιάσκεψη ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος.
Ο κ. Μαυρογιώργος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έχει γίνει εν όψει και του φθινοπωρινού κύματος κακοκαιρίας. Τόνισε ότι η πρόγνωση του καιρού για την περιοχή της Ηπείρου αλλά ακόμη και η έκδοση έκτακτων δελτίων θα πρέπει να διέπονται από μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τα δελτία αυτά να μην επιβεβαιώνονται, ωστόσο είναι αρκετά για να προκαλέσουν αναστάτωση και αναπροσαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών.
Έτσι, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει και η χρήση αποστολής μηνυμάτων μέσω του «112» να γίνεται με μεγαλύτερη φειδώ και σύνεση ώστε να μην προκαλείται πανικός.
Κατά τα λοιπά παρουσίασε τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ήπειρος.
Αυτά σχετίζονται:
-Με τις κοίτες των ποταμών που είναι γεμάτες από κορμούς πλατάνων που έχουν καταρρεύσει λόγω του μεταχρωματικού έλκους.
-Με την λειτουργία των υδροηλεκτρικών στο Πουρνάρι Άρτας και το Ράγιο Θεσπρωτίας τα οποία πρέπει να τύχουν καλύτερου συντονισμού ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα.
-Με τα προβλήματα στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εξ αιτίας των οποίων πλημμυρίζουν μεγάλες εκτάσεις αλλά και ο ίδιος ο οδικός άξονας.
-Με το μεγάλο μήκος των αποστραγγιστικών τάφρων που απαιτούν αυξημένο κόστος για τον καθαρισμό τους.
Οι Περιφέρειες ζητούν από την κεντρική διοίκηση περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και κυρίως για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.