Επιτροπή Περιβάλλοντος: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα έργα ΑΠΕ

ydroilektriko

Πότε τελικά γνωμοδοτεί θετικά και πότε αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Το ερώτημα δύσκολα θα απαντήσουν τόσο ο Πρόεδρός της, Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης όσο και τα μέλη που μετέχουν, είτε προέρχονται από την Περιφερειακή Αρχή είτε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Για όσο διάστημα προήδρευε η Σταυρούλα Μπραίμη, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις ήταν ο κανόνας και σχεδόν κανένα έργο ΑΠΕ στην Ήπειρο δεν είχε πάρει πράσινο φως, με ελάχιστες εξαιρέσεις μικρών φωτοβολταικών.

Το βασικό επιχείρημα ήταν η απουσία ενός ολοκληρωμένο χωροταξικού σχεδιασμού για τα συγκεκριμένα έργα.

Ουσιαστικά αυτό που έκανε η Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν να υιοθετεί –άκριτα συνήθως- όλες τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, είτε προερχόταν από ομάδες πολιτών είτε προερχόταν από φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια και με την αλλαγή στην Προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ακολουθήθηκε άλλη τακτική…

Γνωμοδοτήσεις κατά περίπτωση με επιχειρήματα που ποτέ δεν έγιναν κατανοητά…

Έτσι όποιος ανατρέξει στις αποφάσεις θα βρει αρκετές που αφορούν σε αρνητικές γνωμοδοτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά…

Για το επίσης μικρό υδροηλεκτρικό στον Αμάραντο η Επιτροπή είναι μεγαλοπρεπές ναι, βάζοντας ως όρο την προστασία του υδάτινου δυναμικού για ανάγκες ύδρευσης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτή που εκπονούσε πριν μερικά χρόνια μελέτη για την μεταφορά νερού από τον Αμάραντο στο λεκανοπέδιο, η οποία βέβαια έμεινε στα συρτάρια.

Το βασικό ερώτημα ωστόσο μένει…

Πότε και με ποια κριτήρια η Επιτροπή Περιβάλλοντος λέει ναι και πότε όχι; Πέρα από τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και η τακτική της γνωμοδότησης κατά περίπτωση το μόνο που κάνει είναι να γεννά ερωτήματα..

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αμαράντου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ