Επίτιμος καθηγητής ο Παναγιώτης Σουκάκος

SOYKAKOSΤελετή αναγόρευσης του κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Επίτιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 14.00, στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημιούπολη).

 Το πρόγραμμα της Τελετής περιλαμβάνει:

 – Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής, κ. Αλέξανδρο           Μπερή.

Ανάγνωση του ψηφίσματος και περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο από την Κοσμήτορα της   Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια κυρία Μαργαρίτα Τζαφλίδου.

Επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

– Ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκου με θέμα: «Χαρτογραφία και Ιατρική: Παράλληλοι βηματισμοί και διδάγματα από την Ιστορία».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Καθηγητή κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκου

 

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ν. Σουκάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων το 1958.

Μετά από επιτυχείς εξετάσεις σπούδασε και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965.

Κατά την διάρκεια των ετών 1968 – 1971 εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, υπό τον Καθηγητή Γεώργιο Χαρτοφυλακίδη, πατέρα της Σύγχρονης Ορθοπαιδικής στην Ελλάδα, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος του δάσκαλος και μέντορας.

            Από το 1971 – 1975 μετεκπαιδεύτηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, Βόρειος Καρολίνα, ΗΠΑ ως κλινικός συνεργάτης και ερευνητής. Το 1978, έλαβε με άριστα, τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την επιστροφή του από την Αμερική και μέχρι το 1980 υπηρέτησε ως Πανεπιστημιακός Επιμελητής, υπεύθυνος των μονάδων Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης και Μικροχειρουργικής στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ.

            Τον Ιούνιο του 1980 εξελέγη Καθηγητής Ορθοπαιδικής στην νεοϊδρυθείσα τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την οποία αποχώρησε το 2002 μετά την εκλογή του ως Καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και αφυπηρέτησε το 2008.

            Κατά την διάρκεια της μετεκπαίδευσής του στο Duke εξειδικεύτηκε μεταξύ των άλλων στην Χειρουργική του Χεριού και Άνω Άκρου και στην Μικροχειρουργική. Για το γνωστικό αντικείμενο της Μικροχειρουργικής, άγνωστο «εν πολλοίς» μέχρι τότε στην Ελλάδα, χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και όχι χωρίς κόστος, να το εμπεδώσει και να το κάνει γνωστό πρώτα στο Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ όπου και έγιναν οι πρώτες μικροχειρουργικές επεμβάσεις (ανασυγκόληση δακτύλου 03/07/1979, Σουκάκος – Αναστασίου, ανασυγκόληση αντίχειρα 15/09/1980, Σουκάκος – Μπερής Αναστασίου) και αργότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου με την αποκτηθείσα εμπειρία και το πέρασμα του χρόνου η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγνωρίστηκε ως «η Μέκκα της Μικροχειρουργικής» στον τόπο μας με διεθνή απήχηση σε όλους του τομείς της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και ιδιαίτερα στην Ιατρική φροντίδα την Εκπαίδευση και την Έρευνα.

            Τα σαράντα χρόνια και πλέον του Ακαδημαϊκού βηματισμού του Καθηγητού Παναγιώτη Ν. Σουκάκου σφραγίστηκαν από μια σειρά διακρίσεις, τιμές, επαίνους, βραβεία, προσκλήσεις ως επισκέπτης Καθηγητής και επίσημος ομιλητής (key note speaker) σε υψηλού διαμετρήματος Συνέδρια και Ακαδημαϊκά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, ως Επίτιμος Διδάκτορας Πανεπιστημίου (Τελετή αναγόρευσης 2008) καθώς και με την εκλογή του στην Προεδρία μεγάλων Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών (Παγκόσμια Εταιρεία Μικροχειρουργικής – WSRM 2009-2011 και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας – EFORT 2001).

            Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των διακρίσεων, η αναγνώριση για την αφοσίωση του στην Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Ιατρική Φροντίδα με επίκεντρο πάντοτε το Ήθος, την Αξιοκρατία και την Ακαδημαϊκή Αριστεία.

            Σε μία λιτή προσπάθεια δειγματοληπτικής σταχυολόγησης μερικών από τα όσα άξια λόγου μπορούν να αναφερθούν ως προσφορά του Καθηγητού Παναγιώτη Ν. Σουκάκου επιμερίζονται τα παρακάτω:

  1. Η ενθάρρυνση των νέων γιατρών και η ώθηση τους προς το ιδανικό της Ακαδημαϊκής Αριστείας ζυμώνοντας τους με τα «όσια και ιερά» της εκπαίδευσης και της έρευνας.
  2. Η δημιουργία προϋποθέσεων και πρόσφορου κλίματος δυνατοτήτων για περαιτέρω σπουδές μετεκπαίδευσης σε υψηλής εμβέλειας Πανεπιστημιακά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής με τελικό αποτέλεσμα κοντά στους εκατό νέους γιατρούς – βοηθούς να έχουν υποστηριχθεί στην μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό με τεράστια αμοιβαιότητα αποτελέσματος μια και οι ίδιοι κέρδιζαν σε εγκύκλια γνώση.
  3. Η θαυμαστή παραγωγικότητα στο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό έργο της Κλινικής έγινε γνωστή διεθνώς, αποτέλεσε άριστο παράδειγμα μίμησης και προσέδωσε θετικό πρόσημο απήχησης και αναγνώρισης της Ελληνικής Ορθοπαιδικής γενικότερα.
  4. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα έγινε πρωτοπόρο γιατί εκτός από την επιστημονική πληρότητα και την πολυεπίπεδη επάρκεια που παρουσίαζε στην δομή του, περιελάμβανε μαθήματα και διαλέξεις εκτός Ιατρικής στη φιλοσοφία, ποίηση, τέχνη και γενικότερα σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, το οποίο βοηθούσε στην διαμόρφωση περιρρέουσας ατμόσφαιρας υψηλής παιδείας και ακαδημαϊσμού, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε ειδικότερα με την απονομή στον Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκο του βραβείου εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996).
  5. Μέσα σε αυτό το πνεύμα δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την δημιουργία άξιων στελεχών σε κλίμακα Σχολής έτσι ώστε μαθητές του και συνεργάτες να διαπρέπουν ως Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Ερευνητές σε μεγάλα Πανεπιστημιακά και Νοσοκομειακά Κέντρα της Χώρας μας και του Εξωτερικού.
  6. Όλα αυτά καλλιεργήθηκαν και διαπιστεύονταν με την εγγραφή σε πνεύμα άψογης δημοκρατικής λειτουργίας, με ίσες δυνατότητες για όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους που ήσαν προικισμένοι με το μεράκι της αναζήτησης της γνώσης και της αλήθειας στον αμφορέα της Επιστήμης και της Διδαχής. 
  7. Η απήχηση αυτού του σπουδαίου έργου, πιο ειδικά, είχε σαν κατακλείδα την επιβράβευση με δωρεές από μεγάλους Οργανισμούς (Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου) με τις οποίες έγιναν πραγματικότητα έργα με στόχο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μεγάλης ανέχειας και ανάγκης όπως η δημιουργία ξενώνα για τους συγγενείς των φτωχών ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ίδιο Νοσοκομείο. Και τα δύο αυτά έργα συνοδεύτηκαν από μεγάλη λαϊκή απήχηση και κοινωνική επιδοκιμασία.
  8. Η εκλογή του στην θέση του Καθηγητού Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ιχνηλατήθηκε από τον ίδιο βηματισμό στους ορίζοντες της αφοσίωσης στην Επιστήμη, στην Εκπαίδευση και στην Έρευνα, όμως σφραγίστηκε επίσης από μια επίσης μεγάλη δωρεά (Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου) χάριν στην οποία έγινε δυνατή η δημιουργία Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που σαν κύριο στόχο έχει να καθοδηγεί και να διδάσκει τους νέους γιατρούς στον δρόμο της Επιστήμης, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης και να λειτουργεί σαν φυτώριο για την παραγωγή Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού έργου από τα στελέχη και του συνεργάτες της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ