Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης του μινκ που εμφανίστηκε στο τέλος Απριλίου στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας. Το μινκ ή βιζόν είναι ξενικό σαρκοβόρο είδος θηλαστικού, που εκτρέφεται για τη γούνα του. Η διαφυγή του από τα εκτροφεία προκαλεί επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, κυρίως στην ορνιθοπανίδα. Είναι είδος που μπορεί να σκοτώσει περισσότερη λεία από αυτή που θα μπορούσε να καταναλώσει, οπότε σε μια περιοχή όπου φωλιάζουν πουλιά μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε αυγά και νεοσσούς.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε στις 19 Απριλίου 2023, για βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απεικόνιζε μινκ στην Παμβώτιδα. Ύστερα από επικοινωνία με το Δήμαρχο και το Δασαρχείο Ιωαννίνων, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες περιπολίες των φυλάκων, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (drone, κυάλια, απόχη και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας), χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση δολωματικών παγίδων για μινκ, τις οποίες προσέφεραν οι υπεύθυνοι του προγράμματος LIFE ATIAS και δύο καμερών παρακολούθησης. Το έργο LIFE ATIAS έχει ως σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και άμεσης εξάλειψης των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.
Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες επετεύχθη τελικά η σύλληψη του μινκ στις 7 Μαΐου 2023. Εκτιμάται ότι πρόκειται για κατοικίδιο, καθώς το ζώο φαινόταν να είναι αρκετά εξοικειωμένο με τον άνθρωπο.
Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί τους υπεύθυνους του έργου LIFE ATIAS, κ. Δημήτριο Μπακαλούδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου ΑΠΘ και κα Δέσποινα Βλαχάκη, Υπεύθυνη διαχείρισης LIFE ATIAS για την καθοδήγηση καθ’όλη την προσπάθεια σύλληψης του μινκ, τον Δασάρχη Καστοριάς, κ. Θανάση Ζυγούρα για τη μεταφορά των παγίδων, καθώς και το Δασολόγο του Δασαρχείου Ιωαννίνων, κ. Ρήγα Τσιακίρη για την άριστη συνεργασία.
Τέλος, η Μονάδα Διαχείρισης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να μην απελευθερώνουν στη φύση ξενικά είδη που προέρχονται από αιχμαλωσία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες ζημιές στην ορνιθοπανίδα.