Το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασε το «εντέλλεσθε» από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για την μετακίνηση έξι γιατρών- εντατικολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη ΜΕΘ Αγρινίου.
Το πρώτο έγγραφο του Διοικητή της ΥΠΕ είχε αποσταλεί στα μέσα Οκτωβρίου χωρίς όμως την μορφή του «εντέλλεσθε».
Σ ‘ αυτό αναφερόταν ότι «με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της ΜΕΘ Αγρινίου από 1-11-2023 οι ιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα καλύπτουν με έξι εφημερίες το μήνα και οι ιατροί του Νοσοκομείου Χατζηκώστα με τέσσερις εφημερίες τις επιτακτικές εφημεριακές ανάγκες της ΜΕΘ Αγρινίου στο πλαίσιο της προάσπισης και προστασίας του πληθυσμού…».
Οι αντιδράσεις των γιατρών της ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό ήταν έντονες καθώς η συγκεκριμένη οδηγία της 6ης ΥΠΕ δεν παρήγαγε καμία νομική ευθύνη για την διοίκησή της και άφηνε τους ίδιους παντελώς εκτεθειμένους για ότι θα μπορούσε να συμβεί σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην οποία δεν υπάρχει ούτε καν επιστημονικός υπεύθυνος.
Τις αντιρρήσεις τους τις εξέφρασαν εγγράφως αρκετές φορές και την Πέμπτη προχώρησαν σε νέο έγγραφο το οποίο πέρα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κοινοποίησαν και στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.
Με αυτό εξέφραζαν την άρνησή τους να μετακινηθούν χωρίς εντέλλεσθε και τόνιζαν ότι το έγγραφο της 6ης ΥΠΕ στη βάση του οποίου αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν μπορεί να εκτελεστεί.
«Η μετακίνησή μας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τέτοια απόφαση μετά την έγγραφη αντίθεσή μας δεν υπάρχει» τόνιζαν οι έξι γιατροί για τους οποίους είχε αποφασιστεί η μετακίνηση.
Κάτω από το αδιέξοδο που προκάλεσε η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που ήθελε μεν τις μετακινήσεις αλλά όχι και τις ευθύνες για ότι συμβεί στη ΜΕΘ αλλά και την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να κρατήσει ανοιχτή μία Μονάδα χωρίς την απαιτούμενη στελέχωση, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε «εντέλλεσθε».
Έτσι το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη με την οποία οι έξι γιατροί εντέλλονται να μετακινηθούν στο Αγρίνιο για κάλυψη εφημεριακών αναγκών.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Ήδη γιατροί από τα Γιάννινα καλύπτουν κατά περιόδους ανάγκες στην Άρτα, την Πρέβεζα, την Λευκάδα και την Κέρκυρα, ενώ ασθενείς από τις περιοχές αυτές καταλήγουν τελικά στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων προκειμένου να νοσηλευτούν.
Προφανώς τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με γιατρούς να βρίσκονται σε μόνιμη περιοδεία αλλά με την αντιμετώπισή τους επί της ουσίας, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει.