Ένα λαογραφικό μουσείο κόσμημα στον Γυμνότοπο

laografiko gimnotopos

Στην πολιτιστική διαδρομή Όρραον, Ασπροχάλλικο, Κοκκινοπηλός, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, λίμνη Ζηρού της Π.Ε Πρέβεζας προστέθηκε ως δεύτερος σταθμός και το Λαογραφικό Μουσείο Γυμνοτόπου.

 Τα εγκαίνια της συλλογής ήταν μία πραγματική γιορτή και πλαισιώθηκαν από αναφορές στην ιστορία και τη λαογραφία του τόπου.

Ομιλητές ήταν οι Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, Θύμιος Ρέντζιος και Ρούλα Χρήστου.

Ο Γυμνότοπος, χωριό του δήμου Ζηρού λεγόταν παλιά Γκολιάδες, όνομα με σλάβικη προέλευση, δηλωτικό του γυμνού, ξερού τόπου.Μετονομάστημε το 1927αλλά δεν αποτελεί πια την άγονη γη του 18ου αι. Ηπορεία του χωριού στο χώρο και τον χρόνο υπήρξε αμφίδρομη και ακολούθησε άξονα τριών σημείων. Πρώτος οικισμός ήταν οι «Κόντρες», πολύ κοντά στο αρχαίο Όρραον των Μολοσσών.Μνημείο της εκεί οικιστικής δραστηριότητας αποτελεί ο διατηρητέος ναός της Αγ. Κυριακής. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν αργότερα στο «Παλιοχώρι» εκεί που σώζεται το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής ακριβώς δίπλα στην περίφραξη της Ιόνιας Οδού και τρίτος σταθμός ήταν ο οικισμός δίπλα στον Λούρο ποταμό όπου βρίσκεται ο ναός του Αη Γιάννη και το παλιό δημοτικό σχολείο του 1866 που μετατράπηκε πια σε Λαογραφικό μουσείο.

Το χωριό επέστρεψε στην αρχική του θέση το 1896 λόγω της ελονοσίας.

Την τελετή των εγκαινίων κατέστησε απόλυτα πετυχημένη η αθρόα προσέλευση του κόσμου απ΄όλη τη γύρω περιοχή. Το «αξιόλογο αποτέλεσμα» της προσπάθειας αναγνώρισαν με τους χαιρετισμούς τους  ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς κι ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυμνοτόπου που υλοποίησε την ιδέα του λαογραφικού μουσείου μέσα σε λίγους μήνες έχει απευθυνθεί στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου επιδιώκοντας την επισκεψιμότητα σχολείων καθώς ο χώρος προσφέρεται πολλαπλώς για μαθητικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ