Έκρηξη ανατιμήσεων, εφιάλτης για τα νοικοκυριά

super market ne

Με διψήφιο ρυθμό, στην περιοχή του 10%, εκτιμάται πως «έτρεξε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά και σε πολλά προϊόντα διαβίωσης και κατανάλωσης.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη από την ΕΛΣΤΑΤ για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών αναμένεται να δείξουν νέα έκρηξη του τιμάριθμου, ίσως και πάνω από το «ψυχολογικό» όριο του 10%, φωτογραφίζοντας το νέο σφυροκόπημα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Εσθονία με +19%, η Λιθουανία με +16,6%, η Λετονία με +13,2%, η Ολλανδία με +11,2% και η Σλοβακία με +10,9%, σπάνε κάθε ρεκόρ από καταβολής του ευρώ.

Πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο κινούνται Πορτογαλία και Σλοβενία (7,4%), η Γερμανία (7,8%) και η Αυστρία (7,2%). Πάνω από τον μέσο όρο, εκτός από την Ελλάδα, κινούνται η Ισπανία (+8,3%), η Κύπρος (+8,6%), το Βέλγιο (+9,3%) και το Λουξεμβούργο (+5%).

Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφουν η Μάλτα (4,9%), η Γαλλία (5,4%) και η Φινλανδία (5,6%).

Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής, με τον σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω 8%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση, με ετήσια αύξηση της τάξης του 30%, έναντι μόλις 0,1% το 2021, και στις μεταφορές με πάνω από 15%, έναντι αρνητικής μεταβολής των τιμών κατά 0,8% πέρυσι.

Είναι προφανές ότι πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, προχώρησε και σε νέα δυσμενή εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες. Το βασικό σενάριο προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό -φέτος- στο 5,6%.

Όμως, όπως τονίζεται στο πρόγραμμα, μία πιο απότομη και μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εμπορεύματα εντός του 2022 θα εκτόξευε το πληθωρισμό στο 7,6% από 5,6% και θα προσγείωνε την ανάπτυξη στο 2,1% από 3,1%. Κι αυτό γιατί ο μεγαλύτερος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες πληθωρισμός θα προκαλούσε απώλεια άλλης μίας μονάδας στην ανάπτυξη.

Στο πρόγραμμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία» και σημειώνεται πώς «είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ