Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο το οποίο συζητείται για μία δεκαετία περίπου. Κάποια στιγμή μπήκε στη βαθιά κατάψυξη λόγω των αντιρρήσεων που είχαν καταθέσει οι Αμερικάνοι, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον και επισπεύδει τον σχεδιασμό.
Πρόκειται για τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Ένα έργο που φέρνει και την Ήπειρο στο προσκήνιο, η οποία μετά το ναυάγιο του ελληνοιταλικού είχε μείνει έξω από κάθε σχεδιασμό αγωγών.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ελληνικό τμήμα του αγωγού είναι σε δημόσια διάβουλευση.
Στην περίπτωση της Ηπείρου ο αγωγός διασχίζει τρεις Νομούς, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.
Οι περιοχές από τις οποίες προβλέπεται να περάσει είναι: Ανέζα, Γαβριά, Πολύδροσο, Ψαθοτόπι, Ράχη και Βαθύπεδο στο Δήμο Άρτας, Ακροποταμιά Καλομόδια, Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Περάνθη και Συκιές στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, Πέτρα στο Δήμο Ζηρού, Χειμαδιό, Καμαρίνα, Κάτω Μυρσίνη, Λούρος, Μεγαδέντρο και Μυρσίνη στο Δήμο Πρέβεζας, Τζάρα, Τσουκνίδα, Θέμελο, Σταυροχώρι, Μεσοπόταμος, Κουκούλι, Κορώνη, Καστρί και Χόχλα στο Δήμο Πάργας, Καλοδίκι, Καρτέρι, Καταβόθρα, Μαργαρίτι, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι, Μηλοκοκιά, Μόρφι, Παλαιόκαστρο και Σπαθαραίοι στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο αγωγός καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας και ακολουθεί το υποθαλάσσιο τμήμα «Ποσειδών» ώστε να φτάσει στη Νότια Ιταλία.
Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα , καταλήγοντας στην Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, όπου στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χλμ την ελληνική ηπειρωτική χώρα (και από την Ήπειρο) για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.