Δύο παραιτήσεις από το Συμβούλιο Υδάτων Ηπείρου

limni ligkiades

Την παραίτησή τους από το Συμβούλιο Υδάτων υπέβαλαν με επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας δύο εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Πρόκειται για τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδημητρίου που ήταν τακτικό μέλος και τον βιολόγο Νίκο Μπούκα που ήταν αναπληρωματικό.

Το Συμβούλιο Υδάτων συστήθηκε εδώ και χρόνια όμως δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά.

Οι δύο παραιτηθέντες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους ότι «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η κυβέρνηση είναι απόλυτα εχθρικές στη συμμετοχική διαχείριση του νερού, που κατά τα άλλα αποτελεί νομική και πολιτική τους υποχρέωση» και προσθέτουν ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν σ’ ένα αδρανές και διακοσμητικό όργανο.

«Εκπροσωπώντας 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανελλαδικές και τοπικές, είμαστε (άμισθα) μέλη του Συμβουλίου Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με χωρική αρμοδιότητα την Ήπειρο, όπως αυτό συγκροτήθηκε, σε συνέχεια και παλιότερων όμοιων αποφάσεων, με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Μοιραζόμαστε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, το θλιβερό ρεκόρ να συμμετέχουμε σ’ ένα συλλογικό όργανο, το οποίο δεν έχει συγκληθεί για να συνεδριάσει ούτε μία (!) φορά από το 2014. Ούτε για την προηγούμενη 1η Αναθεώρηση, που υπήρχε υποχρέωση από το νόμο, ούτε για σημαντικά θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, που όφειλε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να μας ενημερώνει και να συγκαλεί το Συμβούλιο Υδάτων, κατά το γράμμα και το πνεύμα της Οδηγίας.

Καταγγείλαμε το έλλειμμα συμμετοχής και δημοκρατίας κατά την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων ενώ κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας ζητήσαμε με ηλεκτρονική αλληλογραφία τη σύγκληση του Συμβουλίου δύο φορές : Και στις 8 Απριλίου 2021 με αφορμή την αδιαφανή τροποποίηση του Συμπληρωματικού Μέτρου Διαχείρισης με κωδικό αριθμό Μ05Σ0803, που επέτρεψε την αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης, και στις 14 Νοεμβρίου 2022 με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο από παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Και τις δύο φορές η προσπάθειά μας να ενεργοποιήσουμε τον θεσμό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ