Χάθηκαν τα 12 εκατομμύρια, νέα σχέδια της Περιφέρειας για την παραλίμνιο

paralimnios podilatodromos

Την οριστική απώλεια των 12 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2021 από τον Πρωθυπουργό για την κατασκευή του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημόσια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Λίγο- πολύ ήταν γνωστό ότι χρήματα για το συγκεκριμένο έργο δεν υπήρχαν καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τα περιθώρια χρηματοδότησης έργων.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια η ευθύνη δεν βαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά την Περιφέρεια Ηπείρου που αρχικά είχε υποστηρίξει ότι έχει έτοιμη μελέτη για το έργο αλλά όταν αυτή έφτασε στο Υπουργείο διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Η Περιφέρεια επιχείρησε μέσω αναθέσεων την επικαιροποίησή της, η τύχη της οποίας είναι άγνωστη.

Έτσι τα χρήματα χάθηκαν με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει ότι «τα χρήματα ήταν από το «Τρίτσης» και από ότι μας είπαν στο Υπουργείο έχουν εξαντληθεί» και να συμπληρώνει πως «κάποιοι μιλούν στον αέρα… αν έχεις μελέτη βρίσκεις χρήματα».

Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης, προχωρά σε νέους σχεδιασμούς για την λίμνη και την παραλίμνια περιοχή.

Έτσι σχεδιάζει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να αποφασιστούν οι παρεμβάσεις περιμετρικά της λίμνης.

«Σε πολλά σημεία θα μπούμε και μέσα στη λίμνη με ξυλοκατασκευές, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.. Αυτά τα κομπλεξικά που κάποιοι λένε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε θετικός απέναντι στις αλλαγές που φέρει ο νέος νόμος για ιδιοκτησίες εντός της οριοθετημένης ζώνης της λίμνης που πλέον αναγνωρίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Θυμήθηκε τα καρπούζια που πριν χρόνια καλλιεργούσαν οι κάτοικοι στους Λογγάδες και τα μποστάνια του Μάτσικα που διανεμήθηκαν σε πρόσφυγες. «Η περιουσία στην Ελλάδα προστατεύεται από το Σύνταγμα. Δεν ήταν σωστά αυτά που έγιναν στο Μάτσικα. Τα μποστάνια είχαν δοθεί και ξαφνικά έλεγαν στους ανθρώπους ότι δεν είναι ιδιοκτησίες τους.. Μπορούμε με συνεννόηση να βρούμε λύσεις και να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θέλουμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ