Απογείωση για το Άκτιο… Ο Μάιος κατέρριψε το ρεκόρ του 2019!

aktio aef5

Μπορεί οι φορείς των Ιωαννίνων να προσπαθούν να βάλουν το αεροδρόμιο της πόλης στον ευρωπαϊκό και διεθνή τουριστικό χάρτη, όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τουριστικά αυτό που έχει απογειωθεί είναι τα αεροδρόμιο του Ακτίου.

Το αεροδρόμιο του Ακτίου εξυπηρετεί κατά κανόνα τα παράλια της Πρέβεζας, την Πάργα, την Πέρδικα και τα Σύβοτα όπως επίσης και το νησί της Λευκάδας.

Είναι αυτό που με βάση τα στοιχεία του Μαΐου καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από τα 14 της Fraport και σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

Η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, για τον Μάιο άγγιξε το 96%, με τον αριθμό των πτήσεων των αεροπορικών να είναι πλέον ίδιος σε σύγκριση με τη χρονιά- ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και τις αφίξεις από το εξωτερικό να δίνουν το ρυθμό.

Σε επίπεδο πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου μέχρι στιγμής έχει ανακτηθεί ποσοστό 88% της κίνησης, με το «κλείσιμο» της ψαλίδας να οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολύ θετικές επιδόσεις του πρώτου, ουσιαστικά, μήνα της θερινής σεζόν.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπάρχουν και τρία που ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 σε μηνιαία βάση: Τα δύο αφορούν κορυφαίους προορισμούς του Αιγαίου όπως είναι η Σαντορίνη και η Ρόδος με αύξηση αντίστοιχα κατά 5,1% και 1,2% τον Μάιο του 2022 έναντι του Μαΐου του 2019, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 26% σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο ωστόσο συγκαταλέγεται στα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας.

Όσον αφορά τις αφίξεις ανά εθνικότητα στα περιφερειακά αεροδρόμια, στην πρώτη θέση έρχονται οι Βρετανοί με κοντά στις 439 χιλ. αφίξεις, ακολουθούν οι Γερμανοί με 291 χιλ. και στη συνέχεια οι Ολλανδοί με κοντά στις 84 χιλ. για τον Μάιο, ενώ Γάλλοι και Πολωνοί «κλείνουν» το τοπ 5.

Συνολικά, τα στοιχεία όπως προκύπτουν από τα νούμερα του Μαΐου της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) παραπέμπουν σε ένα σύνολο επιβατικής κίνησης στα 5,68 εκατ. από 6,46 εκατ. το πεντάμηνο του 2019, ενώ μόνο τον Μάιο διακινήθηκαν συνολικά 2,97 εκατ. ταξιδιώτες από τα 3,1 εκατ. του Μαΐου του 2019, αριθμός μειωμένος κατά 4,4%.

Είναι πολύ σημαντική η ανάκαμψη της διεθνούς κίνησης τον πρώτο, ουσιαστικό μήνα της φετινής θερινής σεζόν, η οποία είναι μειωμένη μόλις κατά 3,5%, αγγίζοντας φέτος τα 2,4 εκατομμύρια από τα συνολικά 2,97 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί στην κίνηση εσωτερικού που εμφανίζεται τώρα μειωμένη κατά 8,1% (πάντα σε σύγκριση με το διάστημα προ κορωνοϊού).

Κλείσιμο της ψαλίδας όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων παρατηρείται και σε επίπεδο πενταμήνου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με το σύνολο να έχει φτάσει για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου τις 55.598 από 58.027 την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (-4,2%).

Σε Ρόδο και Σκιάθο πλέον έχει κλείσει η «ψαλίδα» ως προς την επιβατική κίνηση στο πεντάμηνο αφού και στις δύο περιπτώσεις είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα και οριακά μειωμένη σε ποσοστό κάτω του 1% φέτος. Αύξηση κατά 41,7% καταγράφεται στο Άκτιο, ενώ από τους μεγάλους προορισμούς, τα Χανιά είναι στο μόλις στο -6,1%, η Κέρκυρα στο -3,2%, η Μύκονος στο -4,7% και η Κώς στο -6,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ