Αποφασισμένη η Κυβέρνηση για τον ελληνοιταλικό αγωγό

xartis-agogoiΤην πλήρη προσήλωσή της στην κατασκευή του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή στάθηκε η δημοσιοποίηση μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης η οποία δίνει προβάδισμα στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας, μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην ΕΕ.

Υποψήφιες επιλογές εκτός από τον ITGI είναι οι αγωγοί TAP, Nabucco και SEEP, ενώ στο κάδρο υπάρχει και ο αγωγός South Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Η μελέτη του ΙΕΝΕ εξετάζει τους αγωγούς που σχεδιάζεται να διέλθουν από τη χώρα μας, δηλαδή τους ITGI, TAP και South Stream χρησιμοποιώντας 15 κριτήρια που σχετίζονται με τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης, την οικονομική βιωσιμότητα και την προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Με αφορμή αυτά τα δεδομένα η ελληνική Κυβέρνηση όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων, στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα το σχέδιο ολοκλήρωσης του αγωγού ITGI. Πιστεύουμε ότι το εν λόγω έργο συμβάλλει καθοριστικά στη δεδομένη ευρωπαϊκή ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών ενέργειας, ενώ αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πλέον προχωρημένο σχέδιο σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Παράλληλα, διασφαλίζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις εντός Ελλάδας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών. Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση της διασύνδεσης των δικτύων όλων των κρατών-μελών.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση και κάλυψη των υφισταμένων ελλείψεων στα έργα υποδομής ενεργειακών δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, η διασύνδεση, μέσω αγωγού, της Ελλάδας με την Ιταλία αποτελεί προτεραιότητα. Ο αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, λόγω της δυνατότητας αντίστροφης ροής του αγωγού, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια προμήθειας με φυσικό αέριο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Υπουργείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ