Από τους ΧΥΤΑ και τα ΜΑΤ στον… πόλεμο του εργοστασίου

ergostasio xita

Λίγα χρόνια πριν σχεδόν κανένας από τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου δεν ήθελε να αγγίξει το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όσοι είχαν ασχοληθεί δεν ήταν με την διαχείριση αλλά με την μη διαχείριση.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και το Καρβουνάρι. Δεν αποφασίστηκαν από τους Δήμους που είχαν την απόλυτη ευθύνη αλλά από το κράτος, την τότε Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου. Η κατασκευή τους ξεκίνησε με τα ΜΑΤ και για αρκετές μέρες οι εργασίες γινόταν με την παρουσία των ΜΑΤ και τους Δημάρχους να κατεβαίνουν με μαύρες σημαίες ενάντια στα έργα.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο ιδρύθηκε και ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων… Οι Δήμαρχοι δεν ήθελαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση του οργάνου και ήρθε πάλι το κράτος για να τον συστήσει εξ ου και το «Αναγκαστικός Σύνδεσμος» τίτλος που συνοδεύει και σήμερα τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.

Και όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η λειτουργία των ΧΥΤΑ από τους ΦΟΔΣΑ πάλι έγινε με την παρουσία των ΜΑΤ… Μια δεκαετία πριν όλα αυτά κι όχι έναν αιώνα!

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου έκαναν μπαλάκι όλες τις αρμοδιότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Και κείνη με την σειρά της προχώρησε σε μία σειρά έργων και παρεμβάσεων που απάλλαξαν την περιοχή από τις χωματερές και αποσοβήθηκε κάθε κίνδυνος επιβολής βαρύτατων προστίμων.

Κατασκεύασε το εργοστάσιο με τη συναίνεση των ΦΟΔΣΑ, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και προχώρησε στην επέκταση των ΧΥΤΑ.

Εδώ και τρία χρόνια, με την συγκρότηση του περιφερειακού πλέον ΦΟΔΣΑ, οι αυτοδιοικητικοί του πρώτου βαθμού αποφάσισαν ότι θέλουν πίσω όλες τις αρμοδιότητες που είχαν εκχωρήσει και όλα τα έργα που έχουν κατασκευαστεί για λογαριασμό τους.

Κι όλο αυτό πήρε την μορφή ενός ανοιχτού πολέμου με την Περιφέρεια Ηπείρου για λόγους που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει…

Γιατί ξαφνικά όλοι –πρώτος και δεύτερος βαθμός- αγάπησαν τόσο πολύ τα σκουπίδια; Τη στιγμή μάλιστα που η διαχείρισή τους συνεπάγεται ένα εξαιρετικά μεγάλο κόστος για τους Δήμους και στην ουσία για τους πολίτες..

Το ερώτημα έχει μείνει αναπάντητο..

Αναπάντητο επίσης μένει το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από την αλλαγή σελίδας στην διαχείριση απορριμμάτων και πως αυτό θα επιμεριστεί. Πέρα από το πραγματικό λειτουργικό κόστος είναι κι αυτό από το πρόστιμο που κληρονομεί ο ΦΟΔΣΑ, τα 3,5 εκατομμύρια δηλαδή που πρέπει να καταβάλει στο εργοστάσιο.

Οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου με την απόφαση που έλαβαν, αναλαμβάνουν έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών τις ευθύνες τους.

Η αλλαγή σελίδας γίνεται μέσα σε συνθήκες σφοδρής σύγκρουσης η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει συνέχεια.

Το ερώτημα γιατί ξαφνικά όλοι αγάπησαν τα σκουπίδια παραμένει..

Όπως παραμένει το ερώτημα για το κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ