Τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από το Καλπάκι ότι αυτός ο τόπος πρέπει να είναι το επίκεντρο του εορτασμού της εθνικής επετείου αφού στα βουνά της Ηπείρου γράφτηκε το Έπος του ΟΧΙ.
Μερικούς μήνες μετά η πολιτεία απαξίωσε πλήρως τις εκδηλώσεις στη Φούρκα. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των αξιωματικών Δαβάκη και Διάκου και στις Γυναίκες της Πίνδου, αναπόσπαστο μέρος του Έπους.
Ο αξιωματικός Αλέξανδρος Διάκος ήταν ο πρώτος που έπεσε μαχόμενος. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, την 1η Νοεμβρίου του 1940
Μόνο γι’ αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις στη Φούρκα της Κόνιτσας όφειλαν να γίνουν με τον δέοντα τρόπο.
Φέτος ούτε άγημα του στρατού υπήρξε, ούτε τοπογραφική ενημέρωση, ούτε βέβαια αναπαράσταση της Μάχης Αυτή σταμάτησε προ πανδημίας.
Ο Δήμος Κόνιτσας, όπως ανέφερε στην πλατεία της Φούρκας ο Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, ενώπιον κατοίκων και επισκεπτών είχε απευθυνθεί εδώ και ένα μήνα στο Υπουργείο Άμυνας, ζητώντας τη συμβολή ώστε οι εκδηλώσεις να γίνουν όπως αρμόζουν στην ιστορία.
«Με λυπεί αφάνταστα η συνεχής υποβάθμιση. Ζητήσαμε φέτος να υπάρχει άγημα και τοπογραφική ενημέρωση, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Αν συνεχιστεί έτσι σε λίγα χρόνια ο εορτασμός θα έχει ξεχαστεί. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε» ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος εμφανώς ενοχλημένος από την αδιαφορία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το αίτημα ενώ ο πρώην Υφυπουργός ΔημόσιαςΤάξης Λευτέρης Οικονόμου υποστήριξε ότι οφείλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να περιλάβει με σεβασμό τις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις στη Φούρκα για να τιμηθούν δύο αξιωματικοί του Στρατού όφειλαν να είναι κυρίως υπόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όμως αυτό δεν συμβαίνει.. Μετά την διακοπή τους στα χρόνια της πανδημίας επανήλθαν –με συνδιοργάνωση Περιφέρειας και Δήμου- πιο υποβαθμισμένες από ποτέ.
Η απαξίωση δεν ταιριάζει στους ήρωες και δεν ταιριάζει σε ιστορικούς τόπους.