Αποκαλυπτήρια αύριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιεύει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο, αλλά και για το σύνολο της περσινής χρονιάς. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στο τελικό ποσοστό της ανάπτυξης, αλλά και στον τελικό τρόπο μεταχείρισης των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αναθεώρηση της μεθόδου που υιοθετήθηκε μέχρι τώρα θα φέρει υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης και για το 2022 -ποσοστό πιθανότατα μεγαλύτερο από το 5,5% για το σύνολο του έτους-, αλλά και για το τρέχον έτος.
Η τελική απόφαση για την απεικόνιση των επιδοτήσεων δεν αποτελεί μόνο «τυπική» εκκρεμότητα, αλλά και ουσιαστική. Το 2022 ήταν χρονιά με ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό. Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα ξεπέρασαν ήδη από το 9μηνο τα 8,15 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους θα ανέλθουν σε πάνω από 12 δισ. ευρώ, όπως θα φανεί και από τα αυριανά στοιχεία. Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί αύριο είναι το εξής: αν αυτό το πολύ μεγάλο ποσό πρέπει να αφαιρεθεί από το ΑΕΠ, καθώς αυτό ορίζει και η προσέγγιση του ΑΕΠ βάσει της παραγωγής, αλλά και η προσέγγιση βάσει του εισοδήματος. Επειδή όμως εδώ δεν μιλάμε για «καθαρές» επιδοτήσεις που δόθηκαν από το κράτος αλλά για μεταφορά ποσού από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος και από το κράτος στους καταναλωτές, το ερώτημα που έχει μπει (και θα απαντηθεί αύριο) είναι αν θα πρέπει τα χρήματα που πλήρωσαν οι εταιρείες στο κράτος (ουσιαστικά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) να προσμετρηθούν στα έσοδα, άρα και στο ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για αλλαγή σκηνικού, καθώς ειδικά στο τρίτο τρίμηνο του 2022 οι επιδοτήσεις στέρησαν 4,127 δισ. ευρώ (με βάση την προσέγγιση του εισοδήματος) και περιόρισαν το τριμηνιαίο ποσοστό ανάπτυξης στο 2,8%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τελικό ποσοστό της πραγματικής ανάπτυξης -έχει προϋπολογιστεί ποσοστό της τάξεως του 5,5%, κάτι που αποτυπώθηκε και στο τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων-, αλλά και στο ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ, το οποίο έχει εκτιμηθεί στην περιοχή των 210 δισ. ευρώ. Αν προκύψει μεγαλύτερο ΑΕΠ -τόσο σε πραγματικούς όσους και σε ονομαστικούς όρους αυτομάτως θα έχουμε και «διόρθωση» της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ σε επίπεδα χαμηλότερα του 170%, εξέλιξη σημαντική εν όψει και του εαρινού κύκλου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ήδη άνοιξε από την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική