Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 5 – 7 Οκτωβρίου το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλκοολικών Ανώνυμων με τη συμμετοχή της ΑΛ-ΑΝΩΝ (Ομάδες Συγγενών & Φίλων Αλκοολικών). Τίτλος του Συνεδρίου είναι «Υπάρχει Λύση» και οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Epirus Palace.
Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 6 έως τις 7:30 το απόγευμα, θα διεξαχθεί ανοιχτή ενημερωτική παρουσίαση των προγραμμάτων ανάρρωσης των Αλκοολικών Ανωνύμων (Α.Α.) και των Ομάδων Συγγενών Αλκοολικών (ΑΛ – ΑΝΩΝ).
Οι Ομάδες των Αλκοολικών Ανωνύμων ξεκίνησαν στην Αμερική στις αρχές του 1935, όταν συναντήθηκαν τυχαία δύο άνθρωποι: Ο Bill Wilson, αθεράπευτα αλκοολικός και ο Robert Holbrook Smith γιατρός με σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι ανταλλάσοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες, μπορούσαν να παραμείνουν μακριά από το αλκοόλ. Και έτσι έγινε. Μέχρι τον θάνατό τους, ο Bill W. και ο Dr. Bob – όπως έγιναν γνωστοί – δεν ξαναήπιαν ούτε σταγόνα. Οι δυό τους έγιναν αφορμή να δημιουργηθούν οι Α.Α. σαν θεραπευτικός θεσμός και να λειτουργούν χιλιάδες ομάδες στον κόσμο και να αναρρώνουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι από την ασθένεια του αλκοολισμού.
Στην Ελλάδα οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί ιδρύθηκαν πριν από 30 χρόνια περίπου στην Αθήνα, διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Σόλωνος και μέχρι σήμερα λειτουργούν περίπου έντεκα ομάδες σε όλη τη χώρα.
Οι Α.Α. δέχονται οποιονδήποτε στις ομάδες τους που επιθυμεί να σταματήσει να πίνει. Χωρίς καμία διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική και κοινωνική τάξη, το σεξουαλικό προσανατολισμό και δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα. Κύριος σκοπός τους είναι η ανάρρωση από την ασθένεια του αλκοολισμού, και όλη η φιλοσοφία τους στηρίζεται στην ανωνυμία των μελών και στην μεταξύ τους αυτοβοήθεια. Το Α.Α. δεν κατευθύνεται από κανέναν επαγγελματία πχ. γιατρό, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό κτλ. και είναι αυτοσυντήρητοι, δεν δέχονται καμία συνεισφορά από άτομα ή φορείς.
Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνται καθημερινά όλες τις μέρες του χρόνου και η ανάρρωση στηρίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας και της ελπίδας μεταξύ των μελών μέσα από την ασφάλεια που εξασφαλίζει η ανωνυμία.
Το θεραπευτικό μοντέλο των αλκοολικών ανωνύμων στηρίζεται στα 12 βήματα ανάρρωσης τα οποία εμπεριέχουν κυρίως την παραδοχή της ασθένειας μέσα από την αυτογνωσία και την στήριξη του εαυτού μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, και τη μεταφορά του μηνύματος σ’ αυτούς που υποφέρουν. Στη συνέχεια ο εσωτερικός κανονισμός των Α.Α. στηρίζεται στις 12 παραδόσεις, οι οποίες είναι προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ομάδων.
Τι Κάνουν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί
Στις συναντήσεις των Α.Α. τα μέλη μοιράζονται την εμπειρία της ανάρρωσής τους με οποιοδήποτε άτομο με πρόβλημα ποτού το οποίο ζητάει βοήθεια, και δίνουν προσωπική βοήθεια ή “υποστήριξη” (sponsorship) στους αλκοολικούς που έρχονται στο Α.Α.
Η παρουσία σε “κλειστές” συγκεντρώσεις είναι περιορισμένη σε άτομα που είναι αλκοολικοί ή που νομίζουν πως έχουν πρόβλημα με το ποτό.
Μη αλκοολικοί επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στις “ανοιχτές” συναντήσεις των Α.Α.
Το πρόγραμμα των Α. Α., όπως αυτό διατυπώνεται στα Δώδεκα Βήματα για την ανάρρωση, προσφέρει στον αλκοολικό μία ευκαιρία να αναπτύξει έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής ελεύθερος από το αλκοόλ.
Τι Δεν Κάνουν οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί
Δεν κάνουν ιατρικές ή ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προγνώσεις, ή δεν προσφέρουν συμβουλές.
Δεν παρέχουν υπηρεσίες για αποτοξίνωση ή περίθαλψη, νοσηλεία, φάρμακα, στέγαση, δουλειές, χρήματα ή άλλες υπηρεσίες πρόνοιας.
Δεν δέχονται χρήματα για τις υπηρεσίες τους ή εξωτερικές συνεισφορές.
Δεν παρέχουν συστατικές επιστολές σε επιτροπές αποφυλάκισης, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοδότες, κ.λ,π.
Δεν εμπλέκονται με ή δεν υποστηρίζουν την εκπαίδευση, την έρευνα, ή την επαγγελματική θεραπευτική αγωγή.
Η ανάρρωσή μας στηρίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας μας, της δύναμης και της ελπίδας μεταξύ μας, ότι μπορούμε να λύσουμε το κοινό μας πρόβλημα. Ακόμη πιο σημαντικό, η συνεχιζόμενή μας νηφαλιότητα εξαρτάται από το να βοηθούμε άλλους να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό.
Επικοινωνία:
Email Συνεδρίου 2012: aasynedrio@gmail.com
Τηλέφωνα: 6973313498 (Χάρης Θ.) και 6973326171 (Ανθή Β.)
Site A.A: www.aa-greece.gr – E-mail A.A.: aa.gso.ellada@gmail.com