Σε μεγάλη καθυστέρηση οδηγείται το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για την Ήπειρο, καθώς ο διαγωνισμός για την εκπόνησή του, που είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Ο διαγωνισμός για την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου προκηρύχθηκε τον Ιούλιο και μετά από προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.
Ακολούθησε προσφυγή από ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία ισχυρίστηκε ότι όροι της διακήρυξης είναι παράνομοι. Μετά την προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού και την κατάθεση σχετικών υπομνημάτων από τις δύο πλευρές η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων προχώρησε πριν λίγες ημέρες στην ακύρωσή του.
«Δέχεται την προδικαστική προσφυγή. Ακυρώνει την προσβαλλόμενη διακήρυξη» καταλήγει η απόφαση των 19 σελίδων.
«Όλα θέλουν αγώνα» έλεγε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου όταν υπογράφηκε η προγραμματική με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έδινε συγχαρητήρια στον Υπουργό.
Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή του, η Περιφέρεια όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς τον διαγωνισμό και θα πρέπει να τον επαναλάβει με τους χρόνους να πιέζουν ασφυκτικά καθώς τα Διαχειριστικά Σχέδια και μετά από παρατάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2024.
Η σύνταξη των σχεδίων
Στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης, για λόγους ενιαίας διαχείρισης περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν για χρήση τη βόσκηση.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.
Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.
Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής (τέλη βόσκησης) που κατατίθενται υπέρ της περιφέρειας σε ειδικό λογαριασμό με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 3418 «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών». Η περιφέρεια έχει την υποχρέωση διάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στο συνολικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση του έργου.