Αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας, από 14,65 ευρώ σε 25,87 ευρώ τον μήνα, όπως προβλέπεται σε σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και με τις οποίες καλύπτονται μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχει θέσει η τρόικα ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν «να συντμηθεί η προθεσμία των 10 ημερών, κατά τις οποίες γίνεται διαβούλευση επί των νομοσχεδίων μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr».
Στόχος, τα νομοσχέδια, ειδικά στην παρούσα φάση που πρέπει να προωθηθούν νομοθετήματα έως τις 12 Νοεμβρίου, να κατατίθενται με ταχείες διαδικασίες στη Βουλή.
Οι τροπολογίες
Πιο αναλυτικά, στις τροπολογίες ορίζονται τα ακόλουθα:
-
Η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1 Ιανουαρίου 2013 αυξάνεται στα 25,87 ευρώ τον μήνα (από 14,65 ευρώ σήμερα) ή στα 310,44 ευρώ τον χρόνο (από 175,8 ευρώ). Η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ετήσια βάση υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα 86 εκατ. ευρώ.
– Συμψηφίζονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την υποχρεωτική έκπτωση που οφείλουν να αποδίδουν οι εταιρείες κάθε δύο μήνες στον Οργανισμό. Ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ διασφαλίζει με τον τρόπο αυτόν την καταβολή της «υποχρεωτικής έκπτωσης» από τις εταιρείες την οποία αμφισβητούσαν.
-
Επιμηκύνονται κατά 8 χρόνια τα δάνεια που έχουν λάβει δήμοι, περιφέρειες ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, η τροπολογία για την οποία πίεζε τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ, προβλέπει μειώσεις έως και 50% των μηνιαίων καταβολών των ΟΤΑ προς το ΤΠκΔ, για δάνεια που έχουν συναφθεί, αυξάνοντας τη ρευστότητα των δήμων και των περιφερειών, μετά την επιβολή μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 60% από το 2009 μέχρι σήμερα.
Η τροπολογία προβλέπει και τριετή περίοδο χάριτος, όπου οι ΟΤΑ θα μπορούν να καταβάλλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο τόκους, ενώ παράλληλα θα ισχύει μειωμένο επιτόκιο κατά 0,5%.
-
Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή των επιθεωρητών ενέργειας.
-
Καταργείται η εισφορά ασφαλισμένου υπέρ Τομέα «ΤΕΑΠΥΚ» του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε.
-
Περιέρχονται στο Δημόσιο τρία ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός αεροδρομίου στο Ελληνικό, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του.
-
Επαναφέρεται η παραχώρηση έκτασης 11,9 στρεμμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται μέσα στα όρια του πάρκου Γουδή.
-
Κατατμείται το ακίνητο όπου βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση του κτιρίου του (σε έκταση 95,3 στρεμμάτων) στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δύο εναλλακτικά σενάρια
Αύξηση εισφοράς στις συντάξεις έως και 15%
Μεγαλύτερη θα είναι τελικά η εισφορά που θα επιβληθεί στις συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η εισφορά αυτή να κυμαίνεται από 2% έως 10%, ωστόσο τα ποσοστά πλέον αυξάνονται και μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια:
-
Σε ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) η εισφορά θα είναι 3% ή εναλλακτικά 4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που έχει άθροισμα συντάξεων 1.100 ευρώ θα έχει απώλεια 33 ευρώ τον μήνα με βάση το? αισιόδοξο σενάριο ή 44 ευρώ με βάση την εναλλακτική πρόταση.
-
Σε ποσά από 1.501 έως 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 6% ή εναλλακτικά 8%.
-
Σε ποσά άνω των 2.000 ευρώ θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη περικοπή. Ειδικότερα εξετάζεται το ενδεχόμενο η εισφορά να είναι 12% ή ακόμα και 15%. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που παίρνει 2.100 ευρώ θα έχει μηνιαία απώλεια 252 ευρώ (με εισφορά 12%) ή ακόμα και 315 ευρώ (με εισφορά 15%). Παράλληλα θα διατηρηθούν και οι εισφορές που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί στις υψηλές συντάξεις.
Σημειώνεται πως το πακέτο μέτρων προβλέπει κατάργηση των δώρων τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Στο «μέτωπο» των ορίων ηλικίας θα υπάρξει αύξηση από το 2013 κατά μία διετία, μέτρο που πρόκειται να συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών και μειωμένη σε ηλικία 62 ετών. Ωστόσο δεν αναμένεται τελικά να συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 4.500 στα 6.000 για την «έξοδο» στη σύνταξη.